Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σε επίπεδα ρεκόρ το γαλλικό spread, υποχωρούν από τα υψηλά Ισπανία και Ιταλία (upd)

 capital.gr

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας εν μέσω αναζωπυρωμένων ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης χρέους και στις ισχυρές οικονομίες του πυρήνα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του γαλλικού spread σε υψηλό από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ, στις 78 μονάδες βάσης. Νωρίς το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ κινούνταν και τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας.

Το κλίμα ανησυχιών υποβοηθάται από τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η προσπάθεια των ΗΠΑ να περικόψει τις δαπάνες της θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, σε μια στιγμή που η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα είναι ήδη αποδυναμωμένη.

Σε μια προσπάθεια να εφησυχάσει τις αγορές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlousconi, σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του και αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδος και η ομιλία Berlousconi στο ιταλικό κοινοβούλιο για την κρίση χρέους με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώθηκε στην αγορά ομολόγων ανάγκασε χθες τον Ισπανό πρωθυπουργό να αναβάλλει τις προγραμματισμένες για την Τρίτη διακοπές του, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση Juncker - Tremonti προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχωρεί κατά 9 περίπου μονάδες βάσης στις 375 μ.β. και 362 μ.β., αντίστοιχα (ενώ το πρωί βρέθηκε να ενισχύεται στις 406 και 390 μ.β., αντίστοιχα).

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας, με το ελληνικό να διαμορφώνεται στις 1.248 μ.β., κατά 3,21 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, το ιρλανδικό spread ενισχύεται κατά 6,24 μ.β. στις 826 μ.β., ενώ τέλος το πορτογαλικό ενισχύεται στις 867 (+4,94 μ.β.) μ.β. μετά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα.


Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η διαχρονική πορεία το γαλλικού spread από το 1992 έως σήμερα.






Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου