Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Επόμενος "σταθμός" η Γαλλία;



 Πηγή:www.capital.gr
Του Κώστα Ράπτη

Παρέκαμψαν οι αγορές τη «Γραμμή Μαζινό» που φαντάζονταν οι ιθύνοντες ότι θα οχυρώσει τη δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης απέναντι στην επέκταση της παραπλανητικά καλούμενης «ελληνικής κρίσης»;


Περισσότερο καθοριστικό και από την εκτόξευση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στο 7,46% ενδέχεται να αποδειχθεί το δεύτερο μήνυμα που έστειλαν την Τετάρτη οι αγορές, διευρύνοντας το spread των Γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών σε επίπεδα πρωτοφανή στα χρονικά της νομισματικής ενοποίησης.


Η άνοδος της απόδοσης των γαλλικών δεκαετών ομολόγων στο 3,2% (από 3,1% την προηγουμένη) ασφαλώς δεν είναι απαγορευτική για την εξυπηρέτηση του χρέους του Παρισιού, ωστόσο αποτελεί δείκτη μιας απόκλισης με διαστάσεις ακόμη και στρατηγικές. Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας (3,179%) είναι πλέον κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανώτερο από αυτό λ.χ. της Βρετανίας και, κυρίως, διευρύνεται διαρκώς έναντι αυτού του έτερου σκέλους του «γαλλογερμανικού άξονα».


Όταν πριν από μερικές εβδομάδες το spread έναντι των bunds ξεπέρασε τις 100 μονάδες βάσης, η εξέλιξη είχε ήδη θεωρηθεί ανησυχητική: τώρα, έφθασε τις 146 μ.β., έχοντας τριπλασιασθεί μέσα σε έναν χρόνο. (Τόσο για τη Γαλλία, όσο και για την Ισπανία και το Βέλγιο τα spread καταγράφουν ρεκόρ 20ετίας).

Η έκθεση του γαλλικού τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό και ιταλικό χρέος κυριαρχεί στις σκέψεις των επενδυτών. Ήδη την Τρίτη η Societe Generale (δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας) ανακοίνωνε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα λόγω της υποχώρησης της κερδοφορίας της κατά 31%. Ακολούθησε η Credit Agricole, με υποχώρηση της κερδοφορίες κατά 65%.


Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε κατά 2% και η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προέβλεπε μηδενική ανάπτυξη για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, μετά από ένα ούτως απογοητευτικό 0,1% για το τρίτο τρίμηνο.


Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση Fillon έχει μόλις ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, στο δεύτερο πακέτο λιτότητας μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, προκειμένου να χαλιναγωγήσει, σε συνθήκες στασιμότητας της ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος που φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 87% του ΑΕΠ.


Στη συζήτηση για μια «νέα Ευρώπη» πολλαπλών ταχυτήτων, την οποία εγκαινίασε το Βερολίνο και τροφοδότησε και ο Sarkozy η Γαλλία προσχωρεί από θέση ομηρείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου