Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η φανταστική σύλληψη των συλλήψεων


κουτί της πανδώρας


 Στην Ελλάδα υπάρχει μια ομάδα εγκληματιών με καθαρά κολάρα και βρώμικα χέρια. Φεσώνουν το Δημόσιο, παίρνουν επιδοτήσεις, δάνεια που δεν δικαιούνται και πίνουν στην υγειά μας μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης που συστηματικά τους θαυμάζει. Αυτός ο πυρήνας, είναι ο ίδιος ο πυρήνας της εξουσίας.


Στην αρένα θα ριχτούν τα μεγαλύτερα ονόματα. Κομμωτές, εκδότες, βιομήχανοι, επώνυμοι κουρευτές σκύλων, τα σαλόνια και τα κοκτέιλ πάρτι. Οι φοροφυγάδες που όλοι αγαπήσαμε. Σε λίγο, στα lifestyle περιοδικά θα μπορείς απλώς να αλλάξεις τις λεζάντες. Όπου γράφει η κυρία Προσφεροπούλου και ο κύριος Φιλανθρωπίδης, θα μπορείς να βάλεις “ο φοροφυγάς” και “ο κλέφτης”.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι κλέφτες αν πραγματικά φοροδιαφεύγουν. Δεν είναι μάγκες επειδή εξαπατούν το Δημόσιο. Έχουν φεσώσει το κράτος, έχουν ίσως πτωχεύσει τις εταιρείες τους, αλλά οι ίδιοι είναι πλούσιοι. Δεκαετίες τώρα διοργανώνουν πάρτι, γκαλά, φιλανθρωπίες, ζωή χαρισάμενη με τα λεφτά του κόσμου. Αυτή είναι η αλήθεια και ας φαίνεται σκληρή και απόλυτη.
Παρακολουθούμε λοιπόν το σήριαλ των συλλήψεών τους. Η αρένα θα γεμίσει με αίμα για το λαό; Μπα… Απλώς κάποια κρατητήρια, για 24 ώρες, ακριβά αρώματα, επώνυμες after shave και ολίγον από άρωμα Δικαιοσύνης. Και για να ακριβολογούμε, ούτε καν τα κρατητήρια. Τα γραφεία των διοικητών που θα προσφερθούν ως κρατητήρια για την ταλαιπωρία ολίγων ωρών των ανθρώπων που κανονίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή.
Οι επώνυμοι φοροφυγάδες θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο, θα οριστεί τακτική δικάσιμος, θα πάρουν μερικές αναβολές (αλά Ψωμιάδης) και μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις δεν θα υπάρχει τίποτα να πάρει το κράτος πίσω.
Δεν μέμφομαι τους δικαστές που πήραν την γενναία απόφαση των συλλήψεων. Βρέθηκε έστω κάποιος να κάνει και αυτό. Πίσω όμως από όλο αυτό, το πολιτικό σύστημα έχει οργανώσει για μια ακόμη φορά μια παράσταση. Αν ήθελε πραγματικά να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αντί να μαστιγώνει συνταξιούχους, θα είχε δημιουργήσει ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο δράσης για τις ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος.
Με γρήγορες δίκες, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, άρση απορρήτου καταθέσεων, έρευνα συνδεόμενων εταιρειών και πολλά άλλα. Θα έκλεινε όλα τα νομικά παράθυρα από τα οποία μπορούν να πηδήξουν (για αυτό έγιναν άλλωστε) με τη βοήθεια ακριβών δικηγόρων.
Μόνο τα τελευταία χρόνια, το κράτος, διαμόρφωσε το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει ειδικά αδικήματα. Πιτσιρικάδες με στρακαστρούκες, αντιμετωπίστηκαν με το αυστηρό νομικό πλαίσιο περί τρομοκρατίας. Νομοθέτησαν ακόμη και για να παίρνουν δείγμα DNA από όποιον πιθανόν να έχει διαπράξει αδίκημα με ποινή φυλάκισης 3 μηνών. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της τρομοκρατίας, αλλά των ημέτερων του πολιτικού συστήματος που κλέβουν από το κράτος. Την παρέα που πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες στην φανταστική σύλληψη των συλλήψεων. Γιατί δεν κάνουν νόμο για να τελειώνει αυτή η ιστορία αντί να παίζουν θέατρο;
Ένα δεύτερο ερώτημα που αφορά και τις δικαστικές αρχές, είναι γιατί δεν ξεκινάει μια παράλληλη έρευνα γι αυτούς (στελέχη εφοριών, ΣΔΟΕ, κλπ) οι οποίοι επί χρόνια δίνουν φορολογικές ενημερότητες σε αυτούς που χρωστάνε τόσα εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο. Γνωρίζω πολλούς επαγγελματίες, που με χρέος 1.000 ευρώ στην Εφορία, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να θεωρήσουν τιμολόγια για να μπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν την Εφορία. Πώς όλοι αυτοί οι εκατομμυριούχοι του Δημόσιου χρέους τα καταφέρνουν; Ποιος τους δίνει βεβαιώσεις;
Στην Ελλάδα υπάρχει μια ομάδα εγκληματιών με καθαρά κολάρα και βρώμικα χέρια. Φεσώνουν το Δημόσιο, παίρνουν επιδοτήσεις, δάνεια που δεν δικαιούνται και πίνουν στην υγειά μας μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης που συστηματικά τους θαυμάζει. Αυτός ο πυρήνας, είναι ο ίδιος ο πυρήνας της εξουσίας. Της εξουσίας που αυτές τις μέρες, δεν αφήνει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο. Ο κατάλογος είναι κλειδωμένος στο γραφείο του προέδρου της Βουλής στο όνομα των προσωπικών δεδομένων. Ας ψηφίσουν έναν νόμο που θα άρει την απαγόρευση όπως το έκαναν για τρομοκράτες και για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Δεν το κάνουν. Γιατί απλώς προστατεύουν τον εαυτό τους, τους συγγενείς και την παρέα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου