Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Η γελοιοποίηση του "μηχανισμού διάσωσης" και του EFSF!


Ειχαμε διαβασει πριν λίγες μέρες για την αναβολή της δημοπρασίας ομολόγων του EFSF αλλά δεν πρρολάβαμε μεσα στο χαμό που γινόταν να ασχοληθούμε.
Να το άρθρο που μας πληροφορούσε(2/11):

"Ανεστάλη δημοπρασία του EFSF υπέρ της Ιρλανδίας(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)"

"Την αναστολή της διενέργειας δημοπρασίας για την έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους τριών δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επικαλούμενο τις δυσμενείς συνθήκες στις αγορές.
"Η έκδοση (των ομολόγων) των τριών δισ. ευρώ για την Ιρλανδία, που προβλεπόταν εδώ και καιρό, ανεστάλη" επισήμανε απευθυνόμενος προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του EFSF, Κριστόφ Ρος, επικαλούμενος "την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές".

Ηρθε όμως κι αυτό το άρθρο να μας θυμίσει τι εγινε που επιβεβαιώνει ο,τι γράψαμε χθες για τις αμφιβολίες των Γάλλων για τα σωτηρια σχεδια με το εργαλείο του EFSF.

  "Αποκαλυπτικό: Το EFSF αναγκάστηκε να αγοράσει τα δικά του ομόλογα - Αυτός ο μηχανισμός θα μας σώσει;"

XrimaNews.gr

XRIMANEWS.GRΑν υπάρχει Έλληνας πολίτης που έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μέρκελ τότε είναι μάλλον καλό να μεταναστεύσει εκεί και να την ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ώστε να μην ψηφίσει τα κόμματα που μεταφέρουν την πολιτική της στην Ελλάδα, είπε Γερμανός trader μιλώντας στο XrimaNews.gr και κρατώντας την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός της Καγκελαρίου για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν και είναι καταστροφικός, κάτι που οι αγορές δείχνουν απ' την πρώτη στιγμή και αναφέροντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής της την πλήρη αποτυχία της τελευταίας δημοπρασίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF.
Ο μηχανισμός που υποτίθεται πως θα συγκεντρώσει πάνω από 1 τρις ευρώ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε 5δις στην τελευταία του δημοπρασία ομολόγων, η οποία ήταν πλήρης αποτυχία. Ο σχεδιασμός της δημοπρασίας ξεκίνησε αρχικά με την ελπίδα ότι θα αντλήσει 5 δις ευρώ σε ομόλογα 15ετούς διάρκειας αλλά δε βρήκε ανταπόκριση στην αγορά. Αναγκάστηκε έτσι να αναβάλλει τη δημοπρασία ομολόγων αλλά και να μειώσει τις προσδοκίες του στα 3 δις ευρώ για ομόλογα 10ετούς και 5αετούς διάρκειας.
Παρόλα αυτά, όταν έφτασε η ώρα της δημοπρασίας το EFSF δεν κατάφερε καν να αντλήσει τα 3 δις ευρώ και όπως ανέφερε άντλησε 2,7 δις ευρώ τελικά. Αυτό που έκρυψαν, ωστόσο, οι υπεύθυνοι του EFSF, τουλάχιστον σύμφωνα με αποκάλυψη των δημοσιογράφων Χάρι Γουίλσον και Κεμάλ Άχμεντ της Sunday Telegraph, είναι πως το EFSF αναγκάστηκε να ξοδέψει 100 εκ ευρώ από τα δικά του κεφάλαια προκειμένου να πετύχει το στόχο του, αγοράζοντας το ίδιο ομόλογα που εξέδωσε!
Το γεγονός πως η απαραίτητη για την επιτυχία της συμφωνίας 26ης-27ης Οκτωβρίου μόχλευση του EFSF φαίνεται ότι οδηγείται στην επιτυχία αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο της να την ψηφίσει πιστεύοντας ότι αυτή θα μας σώσει μήπως πρέπει να μας προβληματίζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου