Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Προμηνύματα νέας όξυνσης των ανταγωνισμών

REDFLYPLANET

Από τον Ριζοσπάστη


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τα ζητήματα της Ενέργειας στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Ελλάδα του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών
Τα σχέδια μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι τουρκικές έρευνες και οι νέες αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πυροδοτούν εντάσεις
Τα ζητήματα της Ενέργειας και της στρατιωτικής συνεργασίας, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χτες στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν με τους υπουργούς ΕξωτερικώνΣτ. Δήμα και άμυνας Δ. Αβραμόπουλο.
Αποκαλύπτοντας τα σχέδια που συζητιούνται στο παρασκήνιο και τα οποία φέρνουν την Ελλάδα στο κέντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών, ο Ντ. Αγιαλόν, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε Ελληνες δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι «όραμά μας, είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος του Ισραήλ, είναι να καταστούν η Ελλάδα και η Κύπρος, κέντρα μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου, προς την Ευρώπη. Αλλωστε, επανειλημμένως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Ευρώπη, έχει ανάγκη από διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της».
Στο μεταξύ, νέο γύρο απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας άνοιξε από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ,θέτοντας εκ νέου χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού, πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Λευκωσία. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η Τουρκία θα κάνει αισθητή την πίεσή της, καταδικάζοντας την ΕΕ «στην ανέχεια» και δε θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι.

Απαντώντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Στεφάνου σημείωσε ότι ο λόγος της μη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό είναι ο αρνητισμός και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, την οποία κάλεσε να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική και τη μετατόπιση των ευθυνών. Οσον αφορά στο θέμα της ενέργειας και του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τις έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Κύπριος εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χτες και έδωσε το πράσινο φως για την προώθηση της διαδικασίας, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί με βάση τους κανονισμούς και τη νομοθεσία το 2012.
Χτες, η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ, υπέγραψε στην Αγκυρα τη συμφωνία που είχε προαναγγελθεί με την ολλανδο - βρετανική πολυεθνική Shell για έρευνες σχετικές με υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, ως αντίδραση στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμερικανο - ισραηλινή Noble Energy. Από τις έρευνες, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, δεν αποκλείονται και «οικόπεδα» τα οποία ανήκουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ψευδοκράτους. Χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ισχυρίστηκε για ακόμα μία φορά ότι οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ «δεν είναι νόμιμες» και παραβιάζουν το δίκαιο «σε μια περιοχή η οποία δεν είναι ξεκάθαρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου