Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός του 2012 ...Ανεργία φωτιά 17,1% - Αβάσταχτοι φόροι 12 δις - ‘Υφεση 2,8%

Redflyplanet


Aναδημοσιευση απο ISKRA


Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2011 ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ 
2012!
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΡΟΪΚΑ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!


Βαθύτερα στον φαύλο κύκλο της μνημονιακής ύφεσης έρχεται να διατηρήσει την ελληνική οικονομία ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2012, που κατέθεσε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος και ο οποίος προβλέπει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,8%, έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ και εικονική ανεργία 17,1% (η πραγματική  ξεπερνάει ήδη το 20% και η ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. την υποεκτιμούσε τον Αύγουστο στο 18,4%...).
Εν τω μεταξύ από σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα και οι εμπειρογνώμονες του κλιμακίου της τρόικα, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν με τους υπουργούς της νεοσύστατης συγκυβέρνησης τα νέα φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα για το 2012.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ!

Τα μέτρα της μνημονιακής λεηλασίας θα κινούνται στους εξής άξονες:
- Εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Εκτρώματος 2012 - 2015, και φούσκωμά του με όσα μέτρα μπορούν να παρθούν προκειμένου να πιαστούν οι άπιαστοι στόχοι για το έλλειμμα.
- Καταργήσεις/"συγχωνεύσεις" φορέων και οργανισμών
- Διεύρυνση της "εργασιακής εφεδερείας" (λέγε με απολύσεις)
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών που ελαφρύνουν τα λαϊκά στρώματα
- Ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου στα πλαίσια του μνημονιακού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!
Φυσικά τα ώς άνω μέτρα θα κληθούν να καλύψουν, μεταξύ άλλων, και την πλήρη αποτυχία των στόχων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
Μια αποτυχία που, σύμφωνα με τον ίδιο τον Προϋπολογισμό του 2012, έριξε την ύφεση στο 5,8% για το 2011 (από τις αρχικές προβλέψεις - "σκουπίδια" κυβέρνησης - τρόικας για 3%) και ανέβασε το έλλειμμα στο 9+% επί του ΑΕΠ!
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η τύχη του Προϋπολογισμού του 2012, δεδομένου ότι οι στόχοι που τίθενται σε αυτόν είναι αδύνατο να επιτευχθούν, κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι του οι συντάκτες.
Και αυτό για τους εξής λόγους:
Πρώτον, η ύφεση αποκλείεται να φτάσει "μόνο" το 2,8% του ΑΕΠ, δεδομένων των επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων που θα πέσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων σε σχέση με το 2011. Στη διαπίστωση αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αναμενόμενες για το 2012 υφεσιακές πιέσεις στο σύνολο της ευρωζώνης σε συνδυασμό με την εξάπλωση της κρίσης χρέους.
Έτσι, οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως μπούσουλας για το ύψος του νέου μπαράζ βάρβαρων φορομπηχτικών και άλλων μέτρων που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Για παράδειγμα, στο 10μηνο του 2011, το ΥπΟικ, μόλις πρόσφατα, «ανακάλυψε» τρύπα 2,5 δις. ευρώ σε σχέση με τον στόχο για το έλλειμμα, τρύπα η οποία αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το τελευταίο δίμηνο του έτους, και άλλα πρόσθετα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.
Ήδη, μόνο από την αυξημένη πρόβλεψη για την ύφεση του 2012 σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, υπολογίζεται ότι κυβέρνηση και τρόικα είναι έτοιμες να επιβάλλουν νέα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ!
Ειδικότερα,
α) Οι προβλέψεις για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά μόνο 4%, είναι τουλάχιστον αστεία δεδομένων μέτρων όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις €5.000, η διπλή καταβολή του χαρατσιού "αλληλεγγύης" (το χαράτσι του 2011 θα εκκαθαριστεί με τη φορολογική δήλωση ενώ του 2012 θα παρακρατείται μηνιαίως από τα λογιστήρια).
β) Οι προβλέψεις για αύξηση της αξίας των εξαγωγών και υπηρεσιών κατά 6,4%, είναι εκτός τόπου και χρόνου δεδομένης της κατάστασης της ευρωπαϊκής και ευρύτερα της διεθνούς οικονομίας!
Δεύτερον, το έλλειμμα αποκλείεται να επαληθεύσει το στόχο του 5,4% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς συνέβη και με το έλλειμμα του 2011. Και αυτό γιατί όσο αυξάνεται η δημοσιονομική λιτότητα, τόσο μειώνεται η κατανάλωση, τόσο μειώνεται η φορολογική βάση και τελικά μειώνονται τα έσοδα. Επιπλέον, το βάθεμα της ύφεσης θα αυξήσει το έλλειμμα και σε σχετικούς όρους, ως δηλαδή ποσοστό επί του ΑΕΠ!
Τέλος, οι παραδοχές του Προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος κατά €3 - 3,5δις, λόγω εφαρμογής του PSI+ αποτελούν εικονικά μεγέθη, καθώς οι τραπεζίτες ζητούν επιτόκια της τάξης του 8%(!!!!) στις σχετικές διαπραγματεύσεις (βλέπε ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ).
Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το 2012 τίθεται στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ και υπάρχει δέσμευση να μειωθεί το έλλειμμα περί  το 7% του ΑΕΠ προ  PSI και  στο 5,4% του ΑΕΠ μετά PSI ό,τι και αν γίνει φέτος!
Τρίτον, οι προβλέψεις για την ανεργία αποτελούν κυριολεκτικά σκουπίδια καθώς τον Αύγουστο του 2011, η ανεργία έφτασε το 18,4% και ενώ η ΓΣΕΕ την τοποθετεί ήδη πάνω από 20%!!!  Και γενικά σε καμία οικονομία δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μείωση της ανεργίας, σε συνθήκες ύφεσης, παρά μόνο μετά από πόλεμο!
 
*********
Εν κατακλείδι και ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τον άδικο χαρακτήρα της τροϊκανής πολιτικής που ακολουθείται αλλά και την αδιέξοδη φύση της. Κι αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει αναλύσει διεξοδικά η Ίσκρα, ο ορυμαγδός των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται βυθίζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, καθηλώνει την κατανάλωση στο ναδίρ οδηγώντας συνακόλουθα στην κατάρρευση των εσόδων και στην άεναη αποτυχία των στόχων που θέτουν τα μνημονιακά προγράμματα.
Άλλωστε, έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο όπου οι πολίτες όχι απλά δεν θέλουν να πληρώσουν τα άδικα φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα που τους επιβάλλονται για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν είναι δικό τους, αλλά δεν μπορούν.
ΨΗΦΙΣΗ ΕΞΠΡΕΣ...
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει κινήσει διαδικασίες εξπρές σχετικά με τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, o Προϋπολογισμός να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα σύγκλισης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ!!!
Από τη μεριά του, ο Φ. Πετσάλνικος εκτίμησε πως ο Προϋ[πολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για άλλη μια απαξίωση του ρόλου του Κοινοβουλίου και παραβίασης του πνεύματος του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, χάριν της ικανοποίησης των ευρωπαίων "εταίρων"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου