Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο ύποπτος ρόλος των FT και η ΕΛΣΤΑΤ

youpayyourcrisis


της Σ. Βούλτεψη

Ένα περίεργο δημοσίευμα, που αποσκοπεί στον επηρεασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, έκανε την εμφάνισή του την Κυριακή στους Financial Times του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Αφορά στην λειτουργία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και τις (παράνομες) αποφάσεις της.

Η εφημερίδα, δημοσιεύει «ρεπορτάζ» που περιλαμβάνει μόνο την μία πλευρά και δεν περιέχει καμιά πληροφορία για τα πραγματικά γεγονότα και όσα έχουν διαδραματιστεί στη Βουλή.

Αν και η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί επί 1,5 χρόνο κατά παράβαση του ιδρυτικού της νόμου, δεν συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο (το οποίο στο μεταξύ έχει καρατομηθεί) και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να εκδίδει στοιχεία, η εφημερίδα επιχειρεί μια αγιοποίησή της, εμφανίζοντάς τη ως μία Αρχή που… «δίνει μάχη επί μήνες για να παράγει τα υψηλής ποιότητας στοιχεία που χρειάζονται η ΕΕ και το ΔΝΤ»!

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην έρευνα της Δικαιοσύνης και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου με τον περίεργο σχολιασμό πως κάτι τέτοιο μόνο να περιπλέξει τα προβλήματα μπορεί.

Ακολουθεί ρεπορτάζ από... την «περιπέτεια» του κ. Γεωργίου και την κατηγορία που τον βαρύνει σχετικά με το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009, βάσει του οποίου κατηγορείται ότι ενήργησε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Στο κατευθυνόμενο αυτό δημοσίευμα, ο κ. Γεωργίου παρουσιάζεται ως επί είκοσι χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ, που διορίστηκε το 2010 με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου και της Κομισιόν, προκειμένου να… «καθαρίσει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης πλαστογράφησής τους από το υπουργείο των Οικονομικών»!

Μάλιστα, ζητήθηκε και η γνώμη του κ. Γεωργίου – αλλά… κανενός άλλου – ο οποίος είπε στην εφημερίδα ότι διώκεται επειδή δεν «μαγείρευε τα στοιχεία»!

Όπως είπε, «θα θέλαμε να είμαστε μια καλή, βαρετή υπηρεσία που κάνει τη δουλειά της. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα στατιστικά είναι σπορ μάχης»!

Με λίγα λόγια, η εφημερίδα ενημερώνει μονομερώς και χωρίς να παραθέτει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ ο κ. Γεωργίου ενισχύει την (δυσφημιστική) άποψη που υπάρχει στο εξωτερικό περί Greek Statistics.

Και σα να μην φθάνουν όλα αυτά, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι οι κατηγορίες κατά του προέδρου της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας θα… προκαλέσουν σοκ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπάρχει και κάτι ακόμη: Αν και η υπόθεση σοβεί εδώ και καιρό, η ναυαρχίδα του οικονομικού κατεστημένου την παρουσιάζει ως… πρόσφατη, γράφοντας πως έρχεται σε μια στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να αποφασίσουν αν θα εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δις ευρώ, ποσό που η Ελλάδα χρειάζεται για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του επομένου μηνός!

Ουσιαστικά δηλαδή, η περίφημη έκτη δόση, που συνδέεται με το πρώτο Μνημόνιο και όφειλε να έχει εκταμιευτεί ούτως ή άλλως, συνδέεται τώρα και με την δικαστική περιπέτεια του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ!

Προφανώς δεν επελέγη τυχαία το θέμα και η χρονική στιγμή της προβολής του από την συγκεκριμένη εφημερίδα – δυο μέρες δηλαδή πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup για την έκτη δόση.

Το δημοσίευμα αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη. Κυρίως στην τελευταία, που καταβάλλεται προσπάθεια να εκβιαστεί με μέσο πίεσης την έκτη δόση!

Θα συνεχίσει το υπουργείο των Οικονομικών να καλύπτει την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;

Και αν, με βάση το ύποπτο δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος ερωτηθεί σήμερα στο Eurogroup θα πει την αλήθεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου