Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Πορτογαλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισσαβόνα κατά της λιτότητας


902.gr

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισαβόνα, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εν μέσω μεγάλης ανεργίας και ύφεσης.

«Έξω η κυβέρνηση», «Κατά της εκμετάλλευσης και της φτωχοποίησης», ήταν τα κυριότερα συνθήματα της διαδήλωσης στην οποία κάλεσε το CGTP, η μεγαλύτερη πορτογαλική Ομοσπονδία, που είχε ναυλώσει δεκάδες λεωφορεία για να φέρουν τους διαδηλωτές μέχρι την πρωτεύουσα.

«Η λιτότητα τιμωρεί τους φτωχούς αλλά ωφελεί τους πλούσιους», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε μικρές αφίσες με το πρόσωπο του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι και συνταξιούχοι ορισμένοι από τους οποίους ανέμιζαν κόκκινες σημαίες.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση, στις αρχές Μαΐου, ενός νέου σχεδίου λιτότητας που περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, την απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο σχεδόν 700.000 και την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους από 35 σε 40 ώρες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προώθησε πρόσφατα μέτρα που αποσκοπούν να ευνοήσουν τη μεγέθυνση και την απασχόληση και κυρίως μία «υπέρ πίστωση φόρου» 20% για τις εταιρείες που επενδύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου