Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Για την απεργία των καθηγητών

(αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών)

Ρωτάμε: αν αποφασιστεί πενθήμερη απεργία και το ποσοστό συμμετοχής την πρώτη μέρα είναι 5% τις επόμενες 4 ημέρες θα υπάρχει απεργία; Δεν είναι αυτό τυφλή απεργία και εκφυλισμός του κινήματος; Να γιατί η πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και ΓΣ τη δεύτερη μέρα για την εκτίμηση των δεδομένων είναι η ορθότερη μορφή πάλης στη συγκεκριμένη στιγμή.

3. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε καμιά μορφή πάλης και ως εκ τούτου δεν είμαστε αντίθετοι ούτε με την απεργία στις εξετάσεις, αρκεί η εκάστοτε μορφή πάλης να συνδέεται με προϋποθέσεις για την επιτυχία του αγώνα. Και τέτοιες προϋποθέσεις επιτυχίας κατά τη γνώμη μας είναι:
Η οργάνωση, ο σχεδιασμός του αγώνα με αιτήματα και στόχους πάλης που να εξασφαλίζουν την ενότητα του κλάδου, τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, αν είναι δυνατόν από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.
Αιτήματα, πλαίσιο και προσανατολισμός πάλης που θα συμβάλλει στη συμμαχία, στον κοινό αγώνα με εργαζόμενους γονείς, μαθητές, με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αγώνας και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την εξουσία των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, της τρόικας και της ΕΕ, σύνδεση της καθημερινής πάλης με την προοπτική μιας άλλης ανάπτυξης σε όφελος του λαού και όχι των εκμεταλλευτών του.
Τέτοιες προϋποθέσεις διασφαλίζονται στην κοινή πάλη για ένα άλλο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ένα σχολείο που θα δίνει μόρφωση σε όλα τα παιδιά και που θα διδάσκει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια.
........
4. Η ΔΑΚΕ για να στηρίξει την απεργία στις εξετάσεις έθεσε ως προϋπόθεση (συνεδρίαση ΔΣ ΟΛΜΕ στις 2/5) να στηθεί κάλπη στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, η οποία θα είναι ανοιχτή πριν και μετά τη Γενική Συνέλευση (από τις 13:00-19:00) και στην οποία θα πηγαίνει και θα ψηφίζει όποιος εκπαιδευτικός θέλει, ακόμα και αν αυτός δεν είναι μέλος του σωματείου, ακόμα και αν δεν παραβρέθηκε ούτε ένα λεπτό στη Γενική Συνέλευση! Πρόκειται για διάλυση του σωματείου, της Γενικής Συνέλευσης, του συνδικαλιστικού κινήματος.Επί της ουσίας, η ΔΑΚΕ έθεσε ως όρο στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ να δεχτούν τη διάλυση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αποδέχτηκαν τον όρο της ΔΑΚΕ. Μπροστά στον καιροσκοπισμό τους και στον τυχοδιωκτισμό τους έδωσαν «γην και ύδωρ» στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (9/5) η ΔΑΚΕ έθεσε νέο όρο: Για να υπάρξει απόφαση από τη ΓΣ της ΕΛΜΕ θα πρέπει να συμμετέχει το 30% των μελών του σωματείου ή να ισχύσουν σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της ΕΛΜΕ. Είναι αυτονόητο ότι το κάθε σωματείο πρέπει να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Ομως, αυτό δεν μπορεί να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον όταν η ΟΛΜΕ είναι η μόνη Ομοσπονδία της οποίας το ΔΣ δεν μπορεί, με βάση το Καταστατικό της, να κηρύξει ούτε καν 24ωρη απεργία, παρά μόνο μέσα από τις ΓΣ. Στην πράξη μια τέτοια ρύθμιση (υποχρεωτικά 30% συμμετοχή) ακυρώνει το δικαίωμα στην ΟΛΜΕ και στις ΕΛΜΕ ν' αποφασίζουν. Επιπλέον, αλλάζουν τον τρόπο λήψης απόφασης, θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των ΕΛΜΕ ν' αποφασίζουν με βάση τα Καταστατικά τους και ανοίγουν δρόμο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Πρόκειται για επικίνδυνη, διαλυτική πρακτική για το κίνημα, που όσοι έβαλαν την υπογραφή τους, θα φέρουν ιστορικές ευθύνες, θα είναι υπόλογοι απέναντι στον εργαζόμενο λαό και το κίνημα.

5. Καλούμε να μη λείψει κανείς από τις Γενικές Συνελεύσεις. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, με τη μαζική τους συμμετοχή να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην τρομοκρατία και την καταστολή της συγκυβέρνησης, στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Να δώσουν προσανατολισμό στον αγώνα που να καλλιεργεί τη συμμαχία και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους γονείς, τους μαθητές. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν αποφασιστικά την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία στις 16-17 Μάη και την προοπτική της κλιμάκωσης.

6. Η κυβέρνηση προχωρεί στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης απαντάμε με συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα. Καλούμε την ΟΛΜΕ να αποφασίσει τη σχετική 24ωρη απεργία και ταυτόχρονα την ΑΔΕΔΥ, για την ίδια ημέρα, να κηρύξει πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου