Τα συνδικάτα θα εκφράσουν την οργή τους στους δρόμους, τόνισε ο Ιγνάσιο Φερνάντες Τόξο, επικεφαλής των Εργατικών Επιτροπών, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα δεν προχωρούν – για την ώρα τουλάχιστον – στην κήρυξη γενικής απεργίας. Ενώ ο Κάντιτο Μέντες, ο ηγέτης του άλλου μεγάλου συνδικάτου, χαρακτήρισε την κυβέρνηση του δεξιού Μαριάνο Ραχόι «υποταγμένη πλήρως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»...
Ταυτόχρονα χιλιάδες Πορτογάλοι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών εκτιμά στους 300.000 τους ανθρώπους που πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της Λισσαβώνας φωνάζοντας «όχι στην εκμετάλλευση, στην ανισότητα και στην εξαθλίωση».
Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε το «πακέτο σωτηρίας» της Πορτογαλίας ως «πρόγραμμα επίθεσης ενάντια στους εργάτες και στο εθνικό συμφέρον».
Ξεπούλημα
Ισπανία και Πορτογαλία έχουν δεσμευτεί σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, για να γλιτώσουν τα... ακόμα σκληρότερα μέτρα τα οποία υιοθετούνται στην Ελλάδα. Η Πορτογαλία δέχθηκε ως αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισεκατομμυρίων ευρώ να προχωρήσει στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και να επιβάλει σκληρές αλλαγές στον τομέα της εργασίας.
Όμως η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πολύ χειρότερη στην Ισπανία, όπου το ποσοστό της ανεργίας τείνει να ξεπεράσει το 23%, ενώ στην Πορτογαλία βρίσκεται γύρω στο 13%. Η νέα εργατική νομοθεσία που επιβλήθηκε στην Ισπανία προσφέρει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην δεσμεύονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να καταλήγουν σε επιμέρους συμφωνίες με τους εργαζομένους.
Ο νέος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει θέσει ως προτεραιότητά του τις αλλαγές στην αγορά εργασίας καθώς και την εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών, σε συνδυασμό με δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Η κυβέρνησή του επιθυμεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εξασφαλίσει την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υιοθετεί, θέλοντας να δείξει ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας...
Όπως η Ελλάδα...
Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας η αποζημίωση δεν θα αντιστοιχεί σε 45 ημερομίσθια για κάθε έτος εργασίας, αλλά μόλις σε 33. Οι απολυμένοι θα καλύπτονται μόνο 24 μήνες, ενώ έως τώρα η κάλυψή τους έφτανε τους 42 μήνες.
Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε να επιβάλει αυτές τις αλλαγές γιατί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργοδότες και τις εργατικές ενώσεις καθυστερούσαν και το μόνο αποτέλεσμά τους ήταν η συμφωνία κατάργησης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών. Έτσι οι αλλαγές πήραν τη μορφή διατάγματος, το οποίο απαιτεί απλώς ψηφοφορία χωρίς δυνατότητα τροποποιήσεων και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι διαθέτει ευρύτατη πλειοψηφία...
Στην Πορτογαλία τα συνδικάτα κινητοποιούνται καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να χρειαστεί νέο πακέτο σωτηρίας, αν όχι αναδιάρθρωση του χρέους, όπως στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο γενικές απεργίες τα τελευταία δυο χρόνια και παρά τη μαζικότητα των διαδηλώσεων δεν υπήρξαν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Η κυβέρνηση φοβάται ότι η «τρόικα» θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας και οι διαμαρτυρίες θα πάρουν πιο ριζοσπαστικό χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ύφεση κατά 3% για το 2012, ενώ για την Ελλάδα προβλέπει 2,8%.
Ίσως έτσι να εξηγείται το αποκαλυπτικό στιγμιότυπο με τον διάλογο ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Σόιμπλε και τον Πορτογάλο ομόλογό του Βίκτορ Γκασπάρ, στο οποίο ο Σόιμπλε υποσχέθηκε «τροποποίηση του πορτογαλικού πακέτου αν χρειαστεί».
Η συνταγή... μπάζει
Πάντως το πρόγραμμα για την Πορτογαλία προβλέπει ότι η χώρα αυτή θα μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές στα τέλη του 2013 και ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δηλώνει ότι δεν θα ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συνταγή τους όμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε στην Ισπανία και την Πορτογαλία και έτσι οι δύο χώρες της Ιβηρικής μάλλον θα ακολουθήσουν – ίσως από λίγο καλύτερη θέση – τη μοίρα της Ελλάδας και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου