Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Οι αγορές δεν «πιστεύουν» στην επιτυχία του PSI

sofokleous10

Κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρούν την επιτυχία του PSI οι αγορές, παρά τις μεγάλες προσδοκίες για υψηλό ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Μπορεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να παραμένουν το…μπουλντόκ στο ευρωπαϊκό «μαγαζί», και οι ελπίδες για επιτυχία του PSI να είναι αυξημένες, ωστόσο οι τιμές της αγοράς δεν αντανακλούν αυτή την πεποίθηση. 
bondsΜε το «πακέτο» ελληνικών κρατικών ομολόγων και CDS να διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου(πάνω από το 96% της ονομαστικής αξίας), και τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται κάτω από το 20% της ονομαστικής τους αξίας (σε σύγκριση με τις σημαντικά υψηλότερες «αναμενόμενες» αποτιμήσεις βάσει του PSI), φαίνεται πως η αγορά είναι πλέον πεπεισμένη για μια άμεση ενεργοποίηση των CDS και όχι
για μια επιτυχία του PSI, παρά τους σχετικούς διθυραμβικούς τίτλους.
Συνδυάζοντας το νέο 30ετές ομόλογο, το 2ετές του EFSF και την ρήτρα ΑΕΠ, η Barclays Capital δίνει μια τιμή γύρω στο 26,6% της ονομαστικής αξίας, για τα ομόλογα που θα συμμετάσχουν στο PSI, τιμή σημαντικά υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή των ελληνικών ομολόγων, ενώ και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του outlook για το EFSF σε αρνητικό από την Standard & Poor’s, φαίνεται πως οι αγορές δεν αναμένουν την επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου.
Ίσως γι αυτό είναι και τόσο αυξημένες οι προσδοκίες σχετικά με το LTRO II (η δεύτερη επιχείρηση μακροπρόθεσμου τριετούς δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και τις τιμές του πετρελαίου.
Το πακέτο των ελληνικών ομολόγων-CDS, το οποίο θεωρητικά θα πληρωθεί, αν ενεργοποιηθεί πιστωτικό γεγονός, διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Οι αγορές αναμένουν ένα πιστωτικό γεγονός πριν από τις 20 Μαρτίου, δεδομένης της εμπλοκής της  αναλογίας αποδόσεων/spreads και του γεγονότος ότι η πιο πρόσφατη ημερομηνία λήξης ομολόγου είναι η 20η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει και rollover των CDS. Όσο πιο κοντά στο 100 φτάσει η αξία του πακέτου, τόσο υψηλότερη θα είναι η πιθανότητα για ένα πιστωτικό γεγονός.
Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των αποτιμήσεων του PSI, πράγμα που σημαίνει μικρή πίστη στην επίτευξη της συμφωνίας, ακόμη κι αν πληρωθούν στο ακέραιο οι δεδουλευμένοι τόκοι.
Με επιφυλακτικότητα έχουν αντιμετωπίσει άλλωστε και οι διεθνείς οίκοι την επιτυχή εφαρμογή του PSI. Για ενεργοποίηση των CDSs έχει κάνει λόγο η Goldman Sachs, ενώ από την πλευρά της η Barclays δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στην περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο PSI δεν είναι το επιθυμητό. Σύμφωνα άλλωστε με τη Nomura, η εισαγωγή των CAC’s θα προσπαθήσει να οδηγήσει σε συμμετοχή 100%, γεγονός που εγείρει ζήτημα πληρωμών των CDSs.
Σε αντίθετο μήκος κύματος από αυτό των αγορών και των οίκων, κινούνται ωστόσο ελληνική κυβέρνηση και IIF, με τα μηνύματα για υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, να είναι αισιόδοξα και τον Τσαρλς Νταλάρα να δηλώνει βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος.
Credit Suisse: Χρειάζεται συμμετοχή τουλάχιστον 75%
Χρειάζεται συμμετοχή τουλάχιστον 75% στο PSI, σε συνδυασμό με την περαιτέρω χαλάρωση κάποιων όρων της διάσωσης από τους ξένους πιστωτές, για να διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, υπολογίζουν οι αναλυτές της Credit Suisse. 
Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι ακόμα και έτσι, το ελληνικό χρέος θα κυμανθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ το 2020 (έναντι 120% που είναι ο στόχος του ΔΝΤ και τα επίπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ως βιώσιμα). Μια χαμηλότερη συμμετοχή στο PSI θα οδηγούσε στην αναθεώρηση της όλης στρατηγικής για τη διάσωση, ενώ εάν η συμμετοχή κινηθεί κοντά στο 1005, τότε το ελληνικό χρέος θα καταστεί ξεκάθαρα πιο βιώσιμο. Πάντως, η άποψη της Credit Suisse είναι ότι ακόμα και η συμμετοχή του 75% είναι αμφίβολη. 
Η ανάλυση του οίκου καταλήγει λέγοντας ότι όσο σημαντικό και εάν είναι το PSI, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου