Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

΄Κινητοποιήσεις για 4η μερα από τους μαθητές στην Κρήτη που φουντώνουν εναντια στο μνημόνιο

4η μερα κινητοποιήσεων σε Χανια και Ηράκλειο από τους μαθητές. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τη Δευτέρα μετα την υπογραφή του μνημονίου. Φαίνεται πως οι μαθητες τόχουν πάρει πολύ ζεστά.
Σε λίγο ξεκινάει πορεία στο Ηράκλειο στο κέντρο της πόλης όπυ συναντιούνται οι πορείες από διαφορα σημεία της πόλης για την κεντρική πορεία.
Σημερα συμμετεχουν και οι εκπαιδευτικοί
Να τι γραφει το κρητικό σαιτ agonaskritis.gr από τα Χανια :

Κινητοποίηση μαθητών κατά του μνημονίού 2 πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά, όπως δείχνει και η φωτογραφία του συνεργάτη μας Γιώργου Austen.
Στο μεταξύ, με πέτρες εναντίον της διμοιρίας που παρατάχθηκε μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης επιτίθενται οι μαθητές, που λίγο πριν τις 11.30 χθες ολοκλήρωσαν την πορεία τους στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Οι αστυνομικοί, για να “αποφορτίσουν” την κατάσταση μετακινήθηκαν στο πλάι του κτιρίου, από την πλευρά της πλατείας Δασκαλογιάννη, ενώ οι μαθητές παρέμειναν στα σκαλοπάτια απέναντι από την περιφέρεια, εκσφενδονίζοντας κατά διαστήματα πέτρες.
Περίπου στις 12.00 οι μαθητές άλλαξαν πορεία, κινούμενοι προς το δημαρχείο Ηρακλείου, ωστόσο ούτε εκεί κατάφεραν να εισβάλλουν κι έτσι … επέστρεψαν στην Περιφέρεια. Η κατάσταση εκτονώθηκε περίπου στις 13.00, ενώ η διμοιρία αποχώρησε.
Νωρίτερα, οι μαθητές, καταλήγοντας στην πλατεία Ελευθερίας, στο τέλος της πορείας, αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στο κτίριο της περιφέρειας, ωστόσο υπάλληλοι πρόλαβαν και κλείδωσαν την πόρτα. Οι μαθητές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν την πόρτα, ενώ κατόπιν εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του κτιρίου. Μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας παρατάχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία “εισέπραξε” πετροπόλεμο από τους νεαρούς μαθητές.
Επιθετικότητα από την αρχή
Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από 500 μαθητές, οι οποίοι λίγο μετά τις 11.00 ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας.
Λίγο πριν διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ η πορεία ακολουθεί τη διαδρομή “πλατεία Ελευθερίας – Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού – Αγίου Μηνά – Πλατεία Κορνάρου – Αβέρωφ – πλατεία Ελευθερίας”.
Με το “καλημέρα”, οι μαθητές έδειξαν τις επιθετικές διαθέσεις τους, ανάβοντας μία φωτοβολίδα την οποία εκτόξευσαν εναντίον του κτιρίου της περιφέρειας. Η πορεία συνεχίστηκε με συνθήματα κατά της Βουλής, ενώ κατόπιν σταμάτησε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου οι μαθητές φώναζαν “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”.
Διακριτικά επέβλεπαν την εξέλιξη της πορείας άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ στο κέντρο του Ηρακλείου βρίσκεται και διμοιρία των ΜΑΤ.
Φθάνοντας όμως στην πλατεία Κορνάρου άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των τραπεζών, οι περισσότερες από τις οποίες, ωστόσο, είχαν προνοήσει, κατεβάζοντας τα ρολά τους. Η συνέχεια γράφτηκε στην περιφέρεια Κρήτης, όπου ξεκίνησε πετροπόλεμος.
Οι μαθητές διαμαρτύρονται για το νέο μνημόνιο και τα επαχθή οικονομικά μέτρα που “βυθίζουν” το ελληνικό νοικοκυριό στην ύφεση, καταδικάζοντας το μέλλον της νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τα, μέχρι στιγμής, στοιχεία, υπό κατάληψη τελούν αυτή τη στιγμή, στο νομό Ηρακλείου, τα: 1ο, 10ο, 7ο λύκεια και το 3ο ΕΠ.ΑΛ. και επτά σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Αποχή έχουν οι μαθητές στο γυμνάσιο Αρχανών Ηρακλείου. Ωστόσο, από αρκετά σχολεία που λειτουργούν κανονικά, μαθητές αποφάσισαν και έφυγαν από τα μαθήματα για να συμμετάσχουν στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου