Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Βόμβα» Ολάντ για φόρο-μαμούθ στους πλουσίους

Eθνος

Στο πλαισιο της προεκλογικής εκστρατείας του ο Φρανσουά Ολάντ έπλυνε με τα χέρια του μία αγελάδα στην αγροτική έκθεση του Παρισιού, υπό τα βλέμματα δεκάδων επισκεπτών και δημοσιογράφων Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία εξήγγειλε ότι το ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα φορολογείται κατά 75%. Το μέτρο «θα αποβεί καταστροφικό» απάντησε το στρατόπεδο Σαρκοζί και κατηγόρησε τον Ολάντ για αυτοσχεδιασμό και ερασιτεχνισμό

Στο πλαισιο της προεκλογικής εκστρατείας του ο Φρανσουά Ολάντ έπλυνε με τα χέρια του μία αγελάδα στην αγροτική έκθεση του Παρισιού, υπό τα βλέμματα δεκάδων επισκεπτών και δημοσιογράφων
Ισχυροί πολιτικοί μετασεισμοί καταγράφονται στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση-βόμβα του Φρανσουά Ολάντ για πρόθεση φορολόγησης κατά 75% των εισοδημάτων που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Οι δηλώσεις του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για την προεδρία έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής αιφνιδιάζοντας ακόμη και συνεργάτες του, οι οποίοι ωστόσο έσπευσαν να τις χαρακτηρίσουν «μια ευχάριστη έκπληξη».
Το αντίπαλο βέβαια στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την αμηχανία που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις Ολάντ στους Σοσιαλιστές, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για τον υποψήφιο του αυτοσχεδιασμού και του ερασιτεχνισμού».
Αναφερόμενος στις σημαντικές αυξήσεις που έγιναν στις αποδοχές των διευθυντών των 40 ισχυρότερων εταιρειών του γαλλικού Χρηματιστηρίου, ο Ολάντ τόνισε ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν εισόδημα «υψηλότερο των δύο εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως», προσθέτοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτό».
Για τον λόγο αυτόν, ο προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών κατέληξε ότι σε περίπτωση που αναλάβει το τιμόνι της χώρας, «το ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα φορολογείται κατά 75%».
Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του, και ενώ ο Ζ. Καχιζάκ -υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής του Ολάντ- αποκάλυπτε ότι αγνοούσε την πρόθεση του Σοσιαλιστή υποψηφίου να αναγγείλει το συγκεκριμένο μέτρο, το κυβερνητικό στρατόπεδο πέρασε στην αντεπίθεση.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος UMP, το εν λόγω μέτρο «θα αποβεί καταστροφικό» καθώς, όπως υποστηρίζουν, «εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι πλούσιοι Γάλλοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα αποφασίσουν να στέλνουν τα χρήματά τους στην Ελβετία ή στο Βέλγιο προκειμένου να γλιτώσουν τη βαριά φορολογία».
Ωστόσο, οι «λοχαγοί» του Ολάντ έσπευσαν να στηρίξουν την επιλογή του επίδοξου νέου προέδρου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο της φορολόγησης των εξαιρετικά υψηλών εισοδημάτων «ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης».
Εν τω μεταξύ, μια νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Λε Μοντ» δείχνει πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει ακόμη πολύ δρόμο εάν θέλει να φτάσει τον προπορευόμενο Ολάντ. Βέβαια, ο Σαρκό φαίνεται πως έχει καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα που τον χωρίζει από τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του στον πρώτο γύρο, καθώς ο Ολάντ συγκεντρώνει 31,5% των προτιμήσεων έναντι 27% για τον ίδιο. Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο ο Σοσιαλιστής συνεχίζει να συγκεντρώνει 58% έναντι μόλις 42% για τον Σαρκοζί.
«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΚΤ»
Ελλειψη «τακτ» προσάπτει στον Γάλλο πρόεδρο ο Φρ. Ολάντ. Ο Σαρκό αναφέρθηκε «εμμέσως» στη σύζυγο του Ολάντ δημοσιογράφο Β.Τριερβελέρ, η οποία εργάζεται σε σταθμό του ομίλου Μπολορέ. Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με επιχειρηματίες, ο Σαρκοζί απάντησε με έναν ελιγμό: «Το να εργάζεται κανείς στον όμιλο Μπολορέ δημιουργεί θέμα εξάρτησης του Σοσιαλιστή υποψηφίου από τον επιχειρηματία; Απάντηση: Οχι. Δεν θα να τον κατηγορήσω για κάτι τέτοιο, και θα ήθελα να μη με κατηγορείτε και εσείς για αντίστοιχες σχέσεις μου...».
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου