Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ένας αντιδραστικός πρόεδρος για το Τέταρτο Ράιχ

Μιχάλης Ψύλος  ΠΡΙΝ
Eπαίνεσε τη γερμανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Χαρακτήρισε «θαρραλέες» τις αντι-ισλαμικές απόψεις του ρατσιστή τραπεζίτη και πρώην μέλους του ΔΣ της Μπούντεσμπανκ Τίλο Σαράτσιν, ότι η διαφορετικότητα και το «χαμηλό» διανοητικό επίπεδο των μουσουλμάνων οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Συκοφάντησε το γερμανικό κράτος πρόνοιας και χαρακτήρισε «ανόητους» τους διαδηλωτές που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια. Και τώρα ήρθε η ώρα της ανταμοιβής του από το Τέταρτο Ράιχ. Ο 72χρονος ανατολικογερμανός Γιόαχιμ Γκάουκ επελέγη από όλα τα κόμματα -πλην της Αριστεράς- ως ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας, μετά την παραίτηση του Κρίστιαν Βουλφ. Η εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ έγραψε ότι «ο Γκάουκ είναι το κορυφαίο επίτευγμα της Μέρκελ. Με την ενεργό στήριξη του SPD και των Πρασίνων θα εκλεγεί σύντομα ο πιο συντηρητικός πρόεδρος που είχε ποτέ η Γερμανία».
Ευαγγελιστής - λουθηρανός πάστορας και ορκισμένος αντικομμουνιστής, ο Γκάουκ ήταν από τους πιο επιφανείς αντιφρονούντες στο καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας. Μετά την επανένωση της Γερμανίας απέκτησε μάλιστα το προσωνύμιο του «κυνηγού της Στάζι» ως διαχειριστής των αρχείων της.
Το 2010 ο «ακτιβιστής» Γιόαχιμ Γκάουκ, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, ήταν η κοινή επιλογή σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για τη γερμανική προεδρία, αλλά τελικά είχε επικρατήσει τότε ο εκλεκτός της Μέρκελ, Κρίοτιαν Βουλφ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Βουλφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος σκανδάλων διαφθοράς. Η Γερμανία έχασε για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια τον ομοσπονδιακό της πρόεδρο. Πριν δύο χρόνια, ο προκάτοχος του Βουλφ, Χορστ Κέλερ είχε υποχρεωθεί επίσης σε παραίτηση όταν είχε σπεύσει πρόωρα να «αποκαλύψει» το πραγματικό πρόσωπο του Βερολίνου: Ο Κέλερ είχε δηλώσει τότε ότι «μια χώρα όπως η Γερμανία που βασίζεται στις εξαγωγές πρέπει να ξέρει ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό είναι απαραίτητες για τη στήριξη των γερμανικών συμφερόντων».
Και τώρα το όνομα του Γιόαχιμ Γκάουκ επανήλθε. Η υποψηφιότητα Γκάουκ προωθήθηκε από την Μπιλντ. Η ακροδεξιά εφημερίδα έσπευσε να προκαταβάλει την απόφαση της Μέρκελ, δημοσιεύοντας δημοσκόπηση όπου προέκυπτε ότι το 54% των Γερμανών επιθυμεί τον Γκάουκ ως επόμενο πρόεδρο της χώρας. Τελικά ο Γκάουκ κέρδισε την υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ μετά από κάποιους αρχικούς δισταγμούς. «Κεντρικός άξονας της δράσης του Γιόαχιμ Γκάουκ ήταν η ιδέα της ελευθερίας με υπευθυνότητα. Αυτό ακριβώς με συνδέει κι εμένα με τον Γιόαχιμ Γκάουκ, παρά τις όποιες διαφορές μας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Μέρκελ αρχικά προτιμούσε μια κομματική υποψηφιότητα. Όμως οι ισορροπίες στη συνέλευση των εκλεκτόρων που θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο έχουν αλλάξει από το 2010, λόγω των διαδοχικών ηττών της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές. Ο νέος πρόεδρος δεν θα
μπορούσε να εκλεγεί χωρίς τη σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως των σοσιαλδημοκρατών. Οι πολιτικές κινήσεις της Μέρκελ έχουν άλλωστε ορίζοντα τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε αυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Η Μέρκελ θα χρειαστεί κυβερνητικό σύμμαχο και οι σοσιαλδημοκράτες είναι οι πιθανότεροι εταίροι.
Με τον «ακτιβιστή» Γκάουκ στην προεδρία, το Τέταρτο Ράιχ θα επιδιώξει ταυτόχρονα να βελτιώσει κάπως το διεθνές αποκρουστικό πρόσωπο της Γερμανίας. Η συντηρητική εφημερίδα Βελτ έγραψε ότι «ο Γκάουκ μπορεί να το κάνει αυτό με περισσότερη νομιμότητα απ' ό,τι ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι' αυτό θα πρέπει να ταξιδέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά την εκλογή του. Με θέα την Ακρόπολη, ο Γκάουκ μπορεί να βρει τις σωστές λέξεις για μια Ευρώπη που δεν πρέπει να σταματήσει να πιστεύει στον εαυτό της».
πηγη:Αριστερό μπλογκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου