Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Καταρρέει ο δικομματισμός σε τρεις δημοσκοπήσεις

REAL.GR












Για πρώτη φορά σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φτάνουν συνολικά το 30%

Σύμφωνα με την Realnews και την μέτρηση της MRB, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν συνολικά 27,2% ιδιαιτέρως χαμηλά είναι τα ποσοστά του ΛΑΟΣ ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 31%.

Συγκεκριμένα η ΝΔ προηγείται με 19% και ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά 10,1% ΚΚΕ 8,8% ΣΥΡΙΖΑ 8,2 ΠΑΣΟΚ 8,2% και ΛΑΟΣ 3,4%

Στην εκτίμηση ψήφου 9 κόμματα φαίνεται να πως πιάνουν έστω και οριακά το πολυπόθητο 3% που τους δίνει και το εισιτήριο για την βουλή.
Παράλληλα, το 78,7% των πολιτών πιστεύει ότι οι συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό ευνοούν τώρα τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ το 95,1% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της χώρας.



Οκτακομματική Βουλή δείχνει δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής με τη ΝΔ να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα και το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα μετά τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 24% και ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά 15,2% ΠΑΣΟΚ 13,9% ΚΚΕ 11,9% ΣΥΡΙΖΑ 10,7% ΛΑΟΣ 6,9% Οικολόγοι/Πράσινοι 3,3% Δημοκρατικη Συμμαχία 3,2%





Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα η ΝΔ θα είχε 117 έδρες στη Βουλή, η Δημοκρατική Αριστερά 43, το ΠΑΣΟΚ 39, το ΚΚΕ 34, ο ΣΥΡΙΖΑ 30, ο ΛΑΟΣ 19 και από 9 έδρες οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία.



Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 62,9% των πολιτών θα ήθελε μετά τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 51,5% ζητά οι εκλογές να γίνουν οποσδήποτε τον Απρίλιο.

Με τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου να εκφράζει οργή και απογοήτευση για την ψήφιση του νέου δανειακού προγράμματος στη Βουλή, πάνω από το 60% εκτιμά ως λάθος την κίνηση των πολιτικών αρχηγών να διαγράψουν τους βουλευτές που είπαν "όχι" στα νέα μέτρα την περασμένη Κυριακή.

Ίδια εικόνα για το πολιτικό σύστημα αποτυπώνει και η μέτρηση της ALCO
που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 24% έναντι 11,5% που συγκεντρώνει η Δημοκρατική Αριστερά. Στην τρίτη θέση και με ποσοστό 11% βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία φτάνει το 3%.



Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 20% δηλώνει πως θα στήριζε ένα κόμμα με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ το 63% χαρακτηρίζει λάθος τη διαγραφή των βουλευτών που είπαν «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου