Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Με κόλπο μείωσαν τις συντάξεις

Γ.Δελαστίκ-έθνος

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν καταπληκτικό το στήσιμο του κόλπου μείωσης τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χωρίς να προλάβουν όχι μόνο να αντιδράσουν, αλλά ακόμη και να συνειδητοποιήσουν οι δυστυχείς συνταξιούχοι πώς η κυβέρνηση λεηλάτησε ένα ακόμη τμήμα του γλίσχρου εισοδήματός τους. Ούτε «κιχ» δεν έβγαλαν τα περίπου 300.000 θύματα των νέων περικοπών.
Η σύλληψη της τακτικής και η σκηνοθεσία υλοποίησής της υπήρξαν αριστοτεχνικές. Οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς γνώριζαν ότι αν είχαν πει ανοιχτά πριν από την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής ότι στο πακέτο αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων είχαν την πρόθεση να συμπεριλάβουν και μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα αντιμετώπιζαν ακόμη σφοδρότερη αντίδραση από τους βουλευτές τους και ίσως θα είχαν διαγράψει περισσότερους από τους 43 συν τους 9 του ΠΑΣΟΚ που δεν διαγράφηκαν αμέσως, αλλά τους ανακοινώθηκε ότι θα διαγραφούν από τις λίστες των υποψηφίων του κόμματος.
Παράλληλα, στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές του Συντάγματος θα είχαν σίγουρα προστεθεί και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθιστώντας ακόμη πιο αποτρόπαιο το έργο των δυνάμεων καταστολής.
Σκέφτηκαν λοιπόν το κόλπο της μη κατάρτισης μέτρων ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ, βέβαιοι όντες ότι η τρόικα θα απαιτούσε να της παρουσιάσουν μέτρα που να καλύπτουν και το ποσό αυτό. Τελείωσε έτσι η ψηφοφορία στη Βουλή με τις καθόλου αμελητέες απώλειες των 52 βουλευτών για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Στη συνέχεια η τρόικα εμφανίστηκε να εκβιάζει μέτρα για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατομμυρίων.
Το «Γιουρογκρούπ» ανέβαλε την έκτακτη συνεδρίασή του και απείλησε φυσικά ότι δεν θα δώσει το νέο δάνειο. Μέσα στο τεχνηέντως δημιουργηθέν κλίμα πανικού, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρήκαν την ευκαιρία να καρατομήσουν τις συντάξεις «για να σώσουν τη χώρα»! Ούτε που αντέδρασε κανένας...
Επιβλήθηκε λοιπόν μείωση 12% σε όλες ανεξαιρέτως τις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μηνιαίως. Εχει ήδη προηγηθεί περικοπή κατά 20% του ποσού της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ενώ αν κάποιος ήταν κάτω των 55 ετών η μείωση ήταν 40% (!) για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Εχει επίσης προηγηθεί η επιβολή και ειδικής εισφοράς στο ποσό των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ - μια εισφορά που το ποσοστό της κυμαίνεται από 3% έως και 14%!
Μέσα στην αναμπουμπούλα και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν χρειάζεται πλέον προσχήματα φιλολαϊκότητας, αφού διέγραψε όλους τους αντιμνημονιακούς βουλευτές του κόμματός του -και τους 21 που ψήφισαν «Οχι» στο νέο Μνημόνιο- και τους αντικατέστησε με τους δύο μνημονιακούς του ΛΑΟΣ, το υπουργικό συμβούλιο έβαλε άγριο χέρι και στις επικουρικές συντάξεις, που δήθεν ανέμιζε ως λάβαρο για να δείξει πόσο ανυποχώρητος είναι ο Αντώνης Σαμαράς!
Μείωση 10% στις επικουρικές πάνω από 200 ευρώ, μείωση 15% σε όσες είναι πάνω από 250 ευρώ, μείωση 20% για όσες είναι πάνω από 300 ευρώ. Πρόκειται για συντριπτικό πλήγμα κατά της... «πλουτοκρατίας των γερόντων»! Από πού κι ως πού θέλουν επικουρικές πάνω από το... αστρονομικό ποσό των δύο κατοστάρικων;
Ετσι κι αλλιώς, πολύ σύντομα οι επικουρικές συντάξεις πιθανότατα θα καταργηθούν εντελώς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει σε πρώτη φάση ένα ενιαίο, γιγαντιαίο επικουρικό ταμείο με... 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Θα συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να φαγωθούν αμέσως τα αποθεματικά όποιου ταμείου βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση!
Ευνόητο είναι ότι σύντομα το ταμείο αυτό θα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας και σε αδυναμία καταβολής συντάξεων, με πιθανότερη τελική έκβαση την εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων από τον κοινωνικό χάρτη.
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Νέα σφαγή όλων των συνταξιούχων
«ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ» για την προγραμματισμένη σφαγή εκατομμυρίων συνταξιούχων αποτελεί για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η πραγματοποιηθείσα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η τελευταία λεηλασία του εισοδήματος των συνταξιούχων - ούτε καν για φέτος! Τον Ιούνιο κιόλας, μετά από μόλις ένα τρίμηνο, το νέο Μνημόνιο που υπέγραψαν Σαμαράς και Παπανδρέου επιβάλλει συνολική επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Με δεδομένα την κατάρρευση του ΑΕΠ της Ελλάδας, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και την εκτόξευση του αριθμού των ανέργων μέχρι τότε τουλάχιστον στο 1,5 εκατομμύριο άτομα, άρα την κατάρρευση των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται νέο πογκρόμ στις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου