Εθνος
Για σχέδιο «Δ» που προβλέπει παραίτηση της ΕΚΤ και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων από μέρος των αξιώσεών τους από τη χώρα μας κάνει λόγο δημοσίευμα της «Die Welt»Σύμφωνα με τελευταίες ενδείξεις, η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και νέο «κούρεμα» του χρέους
Παρά το γεγονός ότι από τη Γερμανία ακόμη ακούγονται φωνές υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αρχής γενομένης με τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, η γερμανική κυβέρνηση δίνει τα πρώτα δειλά δείγματα ότι σχεδιάζει ακριβώς το αντίθετο.
«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των χριστιανοδημοκρατών σε δημοσιονομικά θέματα, χωρίς να αποκλείει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σχόλια
Τα σχόλια του Μπάρτλε είναι η πρώτη ένδειξη από κυβερνητικό αξιωματούχο ότι επίκειται νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς διευκρίνισε ότι αν χρειαστεί να αναληφθεί δράση «όχι μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και οι ιδιώτες πιστωτές θα εμπλακούν πάλι για να βοηθηθεί η Αθήνα, αλλά με αυστηρούς όρους».
Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις από τον αντικαγκελάριο Φ. Ρέσλερ κάτι φαίνεται να αλλάζει στη γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας
Η εικόνα, άλλωστε, που παρουσίαζε σχεδόν το σύνολο του γερμανικού Τύπου χθες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των προηγούμενων ημερών, όταν στα πρωτοσέλιδα φιγουράριζαν τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ενιαίο νόμισμα.
Πλέον το Βερολίνο φαίνεται ότι επεξεργάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση νέους τρόπους για να διασφαλιστούν πόροι που θα κρατήσουν την Ελλάδα ζωντανή. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει σενάρια για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία, μεταξύ των οποίων είναι ένα τρίτο πακέτο στήριξης και νέο «κούρεμα» χρέους.
Βάσει του δημοσιεύματος, υπάρχει και ένα σχέδιο «Δ» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της ΕΚΤ και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων από μέρος των αξιώσεών τους από τη χώρα μας.
Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν συζητούσε τη δική της συμμετοχή σε τέτοιου είδους σενάρια, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα πλέον να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό.
Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο 70% της ονομαστικής τους αξίας αλλά θα αποπληρωθεί από την Ελλάδα στο ακέραιο.
Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η ΕΕ να μην κρατήσει αυτήν τη διαφορά ως κέρδος, αλλά να τη δώσει στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του δικτύου Κεντρικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό θα ανέρχεται στα 10-15 δισ. ευρώ, που όμως θα είναι μοιρασμένο στα επόμενα χρόνια, οπότε και ωριμάζουν τα ομόλογα.
Από τους ιδιώτες που δεν υπέστησαν «κούρεμα» την προηγούμενη φορά θα μπορούσαν να προκύψουν άλλα 5 δισ. περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου