Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Πως θα λύσουν το μπλέξιμο εκεί στα ψηλά της ΕΕ;

Η Ιταλία και η Ισπανία όπως βλέπουμε δανείζονται αυτή τη  στιγμή με εντελώς παράλογα επιτόκια της τάξης του 6,5% και 7% αντίστοιχα, που είναι απαγορευτικά για την αναχρηματοδότηση  του χρέους τους.Ειδικα για την Ιταλία που έχει χρέος 120% του ΑΕΠ και φτάνει τα 2τρίς(!) το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη μπεί σε μηχανισμό στήριξης.
Σχετικά με το αν θα μπουν ή όχι όμως η Ισπανία και η Ιταλία σε κάποιο τέτοιο μηχανισμό, όπως π.χ.η Ελλάδα, υπάρχουν μερικά δύσκολα προβλήματα που προφανως ψάχνουν πως θα λύσουν οι αετοί της ΕE.
Για παράδειγμα στη συνεισφορά στο Ταμείο στήριξης του EFSF (και κατόπιν του ESM) δεν συμμετέχουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία κλπ. που βρίσκονται σε πρόγραμμα "στήριξης" Αν δηλαδή έμπαινε η Ιταλία σε τετοιο πρόγραμμα θα έπρεπε να βγεί από τις χώρες που συνεισφέρουν στο Ταμείο.
Ομως η Ιταλία πρεπει να συνεισφέρει το 18% των πόρων του ESM. Aν έφευγε ποιος θα έδινε αυτά τα χρήματα; Μα οι υπολοιποι  με πρώτη τη Γερμανία που συνεισφέρει τα περισσότερα.
Οπότε καταλαβαίνουμε οτι θα περοσπαθήσουν να "ανακαλύψουν" τρόπους μαγικούς και παράξενους, όπου αυτός που θα συμμετέχει στη συνεισφορά θα παίρνει ταυτόχρονα και βοήθεια και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη από το ποσό που συνεισφέρει.
Μενει να δούμε το πως θα λύσουν το μπλέξιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου