Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Καπιταλισμός σάπιος μέχρι το μεδούλ


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Ποσά συνολικού ύψους 13 τρισ. στερλινών (21 τρισ. δολάρια), όσο δηλαδή το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μαζί, έχουν καταφέρει να κρύψουν σε «μυστικούς» φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία και τα νησιά Καϊμάν, οι μεγιστάνες του πλανήτη. Αυτό αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ», επικαλούμενη μελέτη του οργανισμού Tax Justice Network, που χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - αποκαλούμενη και «διεθνής των τραπεζών» - και τις εθνικές κυβερνήσεις. Αν κάτι καταδεικνύει η έρευνα, είναι πως αυτά τα 13 τρισ. στερλίνες - που μπορεί να είναι και 20 τρισ. στερλίνες ή 32 τρισ. δολάρια - δεν τοποθετήθηκαν στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» ούτε μυστικά ούτε παράνομα. Αντίθετα όλα έχουν γίνει καθόλα νόμιμα και μάλιστα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποκαλύπτοντας την υποκρισία του πολιτικού προσωπικού και των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας που εμφανίζονται την ίδια στιγμή υπέρμαχοι της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2010, οι 50 μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες του κόσμου διαχειρίζονταν για λογαριασμό ιδιωτών πελατών τουλάχιστον 12,1 τρισ. δολάρια σε «φορολογικούς παραδείσους», έναντι ...μόλις 5,4 τρισ. δολαρίων το 2005. Οι τρεις τράπεζες που διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των «εξωχώριων» περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό των κροίσων του πλανήτη είναι η Credit Suisse,η UBS και η Goldman Sachs. Περιττό να σημειώσουμε ότι αυτά τα αμύθητα ποσά προέρχονται από την άγρια ληστεία που γίνεται σε βάρος των λαών από τα μονοπώλια. Τέτοια είναι και τα 600 δισ. ευρώ που έχουν βγάλει από τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και έχουν σε τράπεζες της Ελβετίας και σε άλλους «παραδείσους». Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται τέτοια στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν μάλλον λειψά την πραγματικότητα. Το συμπέρασμα όμως είναι το ίδιο. Το κεφάλαιο δεν ελέγχεται και δεν χαλιναγωγείται, ο σάπιος και παρασιτικός καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, αλλά ανατρέπεται.

1 σχόλιο:

  1. Το αστείο είναι οτι διάφοροι ξεπουλημενοι θεωρητικοί του κεφαλαίου και της ρεφομιστικής Αριστεράς αρνούναι την μαρξιστικη ανάλυση για κρίση υπερυσσώρευσης κεφαλαίου απο τη μια και τφώχειας απο την άλλη και μιλάνε για λάθος πολιτικές κυβερνήσεων, ανίκανους υπουργους, γκόλντεν μπόυς, διεφθαρμένους υπαλλήλος, υψηλόμιδθος και υψηλοσυνταξιούχους, μαϊμού ανάπηρους κλπ που είναι η αιτία των δεινών μας... ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΙ που λέει και ο Νίκος!

    φοβάμαι οτι οι νόμιμοι κλέφτες του πλούτου των λαών θα τρίβουν τα χέρια τους με αυτές τις ηλιθιότητες των τσιρακιών τους.

    αν δεν κάνω λάθος το ποσό 32 τρις ύπολοίπεται κατά 10 τρις του δημόσιου χρέος (2011) των κρατών του κόσμου .... τυχαίο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή