Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ : Για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

redfly planet


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να δώσει και τη χαριστική βολή στη μεταναστευτική εκπαίδευση, που ούτως ή άλλως, υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται συνειδητά εδώ και δεκαετίες! Συγκεκριμένα, μόνο τη χρονιά που πέρασε (2011-2012): Εγκρίθηκαν ελάχιστες αποσπάσεις εκπαιδευτικών (μόλις 25, ενώ οι συντονιστές ζήτησαν να αποσπαστούν 64). Με την υπουργική απόφαση Φ.816.41/575/12479/Ζ1/3-11-2011 τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας μειώθηκαν σε ποσοστό 90%.

Δυσκόλεψαν οι όροι παραμονής των εκπαιδευτικών, αφού πέρσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη συνεχή χρονιά προχώρησε σε απροειδοποίητη ανάκληση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό που συμπλήρωσαν τριετία, αφαιρώντας τους έτσι και το δικαίωμα παράτασης ως την πενταετία. Στη συνέχεια, έδωσε το δικαίωμα της διετούς παράτασης, αλλά χωρίς την καταβολή του ειδικού επιμισθίου για τα δύο αυτά χρόνια, καθιστώντας οικονομικά απαγορευτική τη διαμονή ενός εκπαιδευτικού στη Γερμανία. Σε αρκετές περιοχές κυρίως της Γερμανίας (Κολωνία, Ανόβερο κλπ) τα ελληνικά σχολεία δεν επέτρεψαν εγγραφές μαθητών στην Α' Τάξη, με το επιχείρημα ότι δε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών.
 
Από τη νέα σχολική χρονιά (2012-2013) καταργούν ουσιαστικά τα ελληνόγλωσσα λύκεια στη Γερμανία, αφού, όπως προβλέπεται στο ν. 4027/2011, απαγορεύονται οι μετεγγραφές μαθητών και οι εγγραφές νέων μαθητών σε αυτά (εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος 379/30-5-2012).
 
Την ίδια ώρα, οι ανάγκες για σχολεία αυξάνονται ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής πλουτοκρατίας-κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ που οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους ξανά στη μετανάστευση (π.χ. στη Γερμανία οι μετανάστες αυξάνονται θεαματικά και υπολογίζονται σε 25.000 μόνο την τελευταία χρονιά).
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
 
Να μην κλείσει, να μην συμπτυχθεί κανένα σχολείο. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για την λειτουργία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες βιβλία, υποδομές, αναλώσιμα. Να λειτουργήσουν ξανά σχολεία και τμήματα ελληνικής γλώσσας που οδηγήθηκαν πέρσι στο κλείσιμο. 
 
Να καταβάλλεται το επιμίσθιο κανονικά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, για όσα χρόνια παραμένουν αποσπασμένοι στο εξωτερικό. 
 
H βουλευτής 
Λιάνα Κανέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου