Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ρ/σ ALPHA
Πως δεν πήγατε στο Πεκίνο κ. Παπαρήγα για το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος;
«Δεν έχουν αντιπροσωπείες».
Εδώ τα πράγματα πως τα βλέπετε;
«Όπως τα είχαμε προβλέψει, οι τάσεις είναι φανερές και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, η κρίση θα γίνει χειρότερη και τα πράγματα θα μπλεχτούν ακόμη περισσότερο. Τώρα πως θα εκδηλωθεί αυτό αύριο, δηλαδή αν θα πάμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή αν θα πάμε σε συμφωνημένο κούρεμα, αυτό δεν μπορώ να το πω».
Ο Σόιμπλε έκανε δηλώσεις χθες ότι παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα. Το θεωρείται ένα παιχνίδι τακτικής, έναν ωμό εκβιασμό ή τι κρύβει αυτό, αφού κάναμε ότι κάναμε και φτάσαμε εδώ ματωμένοι γιατί δεν μας δίνουν τη δόση για να ζήσουμε όπως αυτοί πιστεύουν. Τι πιστεύετε;
«Μπορεί το συγκεκριμένο να είναι παιχνίδι τακτικής ή μια ιδιαίτερη προσωπική τοποθέτηση. Nομίζω ότι θέλουν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό για να του ζητήσουν περισσότερα».
Πάντως ο ξένος τύπος σήμερα γράφει ότι η Ελλάδα πίνει το κώνειο. Δηλαδή οι ξένοι όλο και περισσότερο βλέπουν ότι εδώ που έχει οδηγήσει τα πράγματα η τρόικα λύση δεν υπάρχει.
«Κοιτάξτε η ουσία είναι η κρίση, δεν είναι μόνο η τρόικα. Η κρίση και οι διαφωνίες που υπάρχουν για το πιο μείγμα πολιτικής, για το πώς θα κατανεμηθεί το κόστος».
Πάντως αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα κ. Παπαρήγα όλος ο Νότος, το πρόβλημα πια δεν είναι μόνο ελληνικό.
«Όχι δεν είναι μόνο ελληνικό. Έχει μεγαλώσει και η απόσταση που χωρίζει τις χώρες . Από τη μια μεριά είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Η Γαλλία μπορεί να μην έχει κρίση αυτή τη στιγμή αλλά η απόσταση από τη Γερμανία μεγαλώνει, οι αντιθέσεις και οι διαφορές στο επίπεδο ανάπτυξης είναι και στον σκληρό πυρήνα και όχι μόνο μεταξύ των ασθενέστερων οικονομικά χωρών. Τα πράγματα θα οξυνθούν και μη ξεχνάτε την επίδραση της διεθνούς κατάστασης προς την ΕΕ και αντίστροφα. Και έχουμε αλλαγές αυτή τη στιγμή στο συσχετισμό και στη γραμμή. Για πρώτη φορά ας πούμε μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ ενώ παραμένουν στην πρώτη θέση έχουν χάσει μερίδια, η ΕΕ είναι στην τρίτη θέση, η Κίνα είναι στη δεύτερη. Όλες αυτές οι αλλαγές και ανακατατάξεις οξύνουν τις αντιθέσεις και τα πράγματα χειροτερεύουν για το καπιταλιστικό σύστημα ιδιαίτερα στην Ευρώπη και γενικότερα στον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή αυτά που χρησιμοποιούσαν παλιά».
Με το αλάνθαστο αισθητήριο που έχετε μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική και βλέποντας και το ΠΑΣΟΚ να φυλλοροεί βλέπετε εκλογές στο ορατό μέλλον δηλαδή ότι η τρικομματική κυβέρνηση χάνει το ένα της δεκανίκι ή κινδυνεύει να το χάσει αυτό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;
«Μπορεί να την οδηγήσει, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ταυτόχρονα όμως γίνονται διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Οι εκλογές καμιά φορά μπορεί να επιταχύνουν αυτές τις εξελίξεις».
Την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη χθες πως την είδατε;
«Αν τη δω σε προσωπικό επίπεδο είναι συγκεκριμένες οι επιλογές που κάνει, μικρά πηδηματάκια και στα δύσκολα φεύγει. Αλλά νομίζω ότι ανεξάρτητα από το πρόσωπο και τις ιδιαίτερες φιλοδοξίες γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας, ας πούμε μια σοσιαλδημοκρατία καινούργια με τα παλιά υλικά, ένας χώρος όμως που τείνει να καταλάβει πια ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κι αυτός, το μεγαλύτερο μέρος του έχει εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό».
Δεν σας κάνει όμως εντύπωση η λυσσαλέα επίθεση κυρίως της ΝΔ και της κυβέρνησης γενικότερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να ψηφίσει την πρόταση νόμου τη δική σας για το μνημόνιο;
«Κατ' αρχήν ξέρετε ότι ψηφοφορία δεν γίνεται. Τώρα η ΝΔ έχει τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς γιατί εκλογικά ξέρει ότι μπορεί να έρθει πρώτη δύναμη. Γι' αυτό το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι η ΝΔ πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ίδιες θέσεις με το ΚΚΕ. Σε καμία περίπτωση δεν το πιστεύει, απλώς βλέπει ένα νέο διαχειριστή και του επιτίθεται».
Για το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή πάμε ξανά σε εποχές 1981;
«Όχι δεν μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70, άλλωστε ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έμεινε σ' αυτή τη δεκαετία, άλλαξε, μετεξελίχθηκε. Ακριβώς εξελίσσεται σε μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία γιατί η σοσιαλδημοκρατία του '70 είχε και ορισμένα ριζοσπαστικά συνθήματα. Εμφανίζεται ότι θέλει να φέρει πίσω τη χαμένη τιμή της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία πέταξε τη σημαία και εγκατέλειψε τα συνθήματα. Ήδη έχει εξελιχθεί ενδεχομένως δεν έχει αποκρυσταλλωθεί αλλά θα αποκρυσταλλωθεί εντελώς αν θα γίνει κυβέρνηση. Δεν θα γίνει όμως το ΠΑΣΟΚ του 1981».
Με αφορμή αυτό που είπατε με αυτό το κόμμα όπως το περιγράψατε, σε ειδικά θέματα και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, βλέπετε έστω ένα πρωτογενές επίπεδο συνεργασίας με το ΚΚΕ;
«Τι ειδικά θέματα»;
Σε θέματα στρατηγικής
«Για μια πολιτική συνεργασία με ένα κόμμα μιλάμε για θέματα προγραμματικής κατεύθυνσης, τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει. Τώρα αν ένα κόμμα είτε λέγεται ΝΔ είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ μας φέρει ένα σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική θα το ψηφίσουμε. Εμείς δεν καθορίζουμε την ψήφο με το ποιος φέρνει το νόμο αλλά τι λέει ο νόμος. Αλλά συνεργασία που λέει πάμε μαζί για να πετύχουμε αυτό ή εκείνο αντικειμενικά δεν μπορεί να γίνει».
Σε θέματα που θα μπορούσατε να συμφωνήσετε π.χ. στις εργασιακές σχέσεις, στη χαμένη τιμή της εργατικής δύναμης.
«Κοιτάξτε να δείτε αν θα γίνει κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Και το μνημόνιο που λέει ο λόγος να καταργήσει, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων δρομολογήθηκε και προ μνημονίου. Περιέχεται στην Πράσινη Βίβλο κλπ. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν έχω κανένα δισταγμό να απαντήσω ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση φέρει κάτι που καταργεί ένα νόμο, για παράδειγμα βάλει τη σταθερή εργασία, το 35ωρο, φυσικά και θα το ψηφίσουμε, αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο, αυτό ισχύει εδώ και 20-30 χρόνια».
Πάντως μιλάμε σα να έχουμε ψιλοπιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να γίνει κυβέρνηση και δεν ξέρω αν οι εξελίξεις αυτές έτσι όπως θα δρομολογηθούν ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας διαψεύσει τις προσδοκίες του.
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε μια τέτοια πιθανή ερώτηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να λύσει λαϊκά προβλήματα αλλά θα τα χειροτερέψει, με την έννοια όχι ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από τη ΝΔ, αλλά συνεχίζοντας μια πολιτική η οποία καθορίζεται από την καπιταλιστική αγορά, την ΕΕ αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στο δια ταύτα δεν λέει τίποτα που να εκφράζει ρήξη. Με αυτή την έννοια τα προβλήματα θα οξυνθούν και είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Τώρα αν θα γίνει κυβέρνηση, με ποιους θα συμμαχήσει και ακριβώς επειδή θα έχουμε αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό, μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση που να μην είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα : Απαιτείται στην Ελλάδα εξ αντικειμένου όπως και σε άλλες χώρες ριζική αλλαγή και όχι μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Αυτό θέλουμε να πούμε στο λαό».
Πιο δύσκολη για την Αλέκα Παπαρήγα θα είναι η αντιπολίτευση σε ένα αστικό κόμμα, όπως είχατε συνηθίσει να την κάνετε ή στο ενδεχόμενο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα απέναντί σας ο οποίος και στα πόδια σας μεγάλωσε και στον Περισσό γεννήθηκε.
«Καλά τώρα ας μην υπερβάλλουμε. Νέος ήταν, κνίτης ήταν στα 18 του χρόνια, εντάξει έγινε κάτι άλλο. Μην το πάρουμε έτσι. Κι ούτε είναι θέμα προσώπων».
Για εσάς που έχετε συνηθίσει να έχετε απέναντι τα αστικά κόμματα και να τα σφυροκοπείτε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα είναι πιο δύσκολη και διαφορετική η αντιμετώπιση;
«Να ξεκαθαρίσω, ο ρόλος του ΚΚΕ ως αντιπολίτευση είναι και θα είναι πολύ σύνθετος, δύσκολος και επίπονος γιατί αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η λαϊκή χειραφέτηση, η οργάνωση, η αντεπίθεση, η τελική νίκη. Έτσι τα πράγματα είναι δύσκολα και σύνθετα. Τώρα μέσα στο πεδίο της Βουλής έχουμε επιχειρήματα, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις. Δε νομίζω ότι έχουμε δυσκολία τοποθέτησης απέναντι σ' αυτά. Άλλωστε εμείς δεν κρίνουμε με εμπάθεια κόμματα ή ανθρώπους ή πρόσωπα. Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί ο καθένας τοποθετούμαστε.
Να σας πω. Θα υπάρξουν στο πρώτο διάστημα αυταπάτες οι οποίες πολύ γρήγορα θα φύγουν απ' τη μέση. Το θέμα είναι και εκεί θα είναι ο ρόλος μας καθοριστικός, να μην μετατραπούν σε απογοήτευση σε έναν γενικευμένο μηδενισμό γιατί ξέρετε όταν οι αυταπάτες εξανεμιστούν, τότε ή πρέπει να μετατραπούν σε ριζοσπαστική πολιτική συνείδηση ή μπορεί να πισωγυρίσει η συνείδηση ακόμα πιο πολύ».
Πάντως το ΚΚΕ δεν χαρίζεται ούτε στα παιδιά του και μάλιστα είναι και πιο σκληρό...
«Μα δεν είναι θέμα παιδιά και εγγόνια».
Ξέρετε γιατί σας το λέω; Έκανε αίσθηση ο αφοπλιστικός τρόπος με τον οποίο απαντήσατε προχθές στη Βουλή για το θέμα των υπαλλήλων και ποιοι έχουν διοριστεί. Έχετε διώξει από το Κόμμα μερικούς, ανθρώπους που βολεύτηκαν. Αυτή είναι η διαφορά που κάνετε σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Και αυτό θέλει δύναμη ψυχής να το κάνεις.
«Μα νομίζω ότι είναι η αλήθεια. Είναι άλλο πράγμα ο άνθρωπος ο φτωχός που κάποιος του κάνει ένα ρουσφέτι και υποχωρεί - αύριο μεθαύριο θα αφυπνιστεί κι αυτός - και άλλο πράγμα αυτό που λέμε εργατική αριστοκρατία, η εξαγορά. Κι εδώ υπάρχουν εξαγορασμένα τμήματα. Γιατί να χαριστούμε σε αυτά τα τμήματα; Και υπάρχει και ένα τμήμα μεσαίων στρωμάτων που ήταν πάντα και στο περιβόλι των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτά τα τμήματα θέλουν να γυρίσουν πίσω στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή κλπ. Ο απλός εργάτης και υπάλληλος δεν έχει κανένα συμφέρον να γυρίσουν πίσω. Καταρχήν δεν γυρίζουν πίσω τα πράγματα, πρέπει να πάει μπροστά. Υπάρχουν τμήματα τέτοια ενδιάμεσα, αυτά βρίσκουν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, που ενδιαφέρονται να υπάρχει αυτή η κατάσταση της διαφθοράς, οι ΜΚΟ, τα κοινοτικά ποσά, το βόλεμα. Ένα τέτοιο τμήμα στρωμάτων υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία».
Προσπαθούμε μέσα από κάθε συνέντευξη, επειδή είναι πάρα πολύ βαριά η ατμόσφαιρα και το ξέρετε, λίγο να αποφορτίσουμε, γιατί αν δεν αποφορτίσουμε δεν θα επιβιώσουμε. Ήθελα λοιπόν επειδή ξέρω την αγάπη σας να τελειώσουμε με ένα σχόλιο για την αγαπημένη μας ομάδα.
«Κοιτάξτε, δεν έχω δει χειρότερη φάση, όχι στον Παναθηναϊκό, στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στη χειρότερη φάση. Δεν ξέρω πόσο πάει πιο κάτω. Βέβαια μέσα εκεί κάποιες ομάδες είναι χειρότερες από κάποιες άλλες. Ας πούμε έλεγαν τις προηγούμενες μέρες ντέρμπι Παναθηναϊκός ΑΕΚ και γέλαγες. Βλέπεις δηλαδή αυτή η κατάσταση, ο επαγγελματισμός, οι αγοραπωλησίες, όποιος έχει λεφτά αγοράζει, όποιος δεν έχει δεν αγοράζει, όλο αυτό το πράγμα τι σαπίλα αναδεικνύει. Και πρέπει να γίνει πια ριζική αλλαγή στο ποδόσφαιρο. Βεβαίως όταν λέω ερασιτεχνική ομάδα, ερασιτεχνισμός, πρέπει να υπάρχουν παίκτες που να παίζουν ας πούμε κατά κάποιον τρόπο επαγγελματικά, να είναι εκπαιδευμένοι, να είναι υγιείς, να αμείβονται γιατί πρέπει να ζήσουν και να διατρέφονται με βάση τις ανάγκες. Αλλά αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει».
Γιατί δεν αναλαμβάνετε μια πολιτική πρωτοβουλία, μια και τον ξέρετε το χώρο απ' ότι βλέπω.
«Έχουμε κάνει ημερίδες...»
Έχετε κάνει το ξέρω, αλλά εσείς ως προσωπικότητα...
«Ε, καλά τώρα εντάξει. Η ΚΝΕ στηρίζει, οργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου κλπ, προχωράει και σε άλλα είδη ας πούμε αθλητισμού. Ασχολήθηκε τώρα τελευταία με τις πολεμικές τέχνες. Και ασχολήθηκα και εγώ σ' ένα βαθμό. Είδα το εξής: Ότι οι πολεμικές τέχνες αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες της άμυνας».
Εσείς πώς ασχοληθήκατε κυρία Παπαρήγα;
«Δεν ασχολήθηκα προσωπικά, διάβασα και άκουσα τα παιδιά τι λένε. Οι πολεμικές τέχνες λοιπόν αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες της άμυνας. Και τώρα έχουν εξελιχθεί σε ένα μέσο επιβολής σωματικής βίας. Βλέπετε τι αλλοίωση... Και μάλιστα υπάρχουν νόμοι ότι αν κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στις πολεμικές τέχνες χτυπήσει κάποιον έχει πενταπλάσια ποινή που λέει ο λόγος».
Ρωτάει ένας φίλος, γιατί το έκαναν οι ΚΝίτες αυτό; Ως αντίπαλο δέος στη Χρυσή Αυγή;
«Το αντίθετο. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Για να δείξουν ότι τα είδη του αθλητισμού έχουν σχέση με το σώμα αλλά και το μυαλό. Παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άκουγα ότι ο Ηλιάδης έλεγε για το τζούντο, ότι είναι και θέμα μυαλού ενώ νομίζει κανείς ότι είναι θέμα μόνο σωματικής δύναμης. Επομένως η φυσική και η πνευματική αγωγή πρέπει να τίθενται στην υπηρεσία άλλων σκοπών. Και όχι να χρησιμοποιείται ο αθλητισμός για τη δημιουργία ομάδων, να μην πω και του υποκόσμου, που χρησιμοποιούνται τη μια μέρα να παίζουν ξύλο στα γήπεδα, την άλλη μπράβοι στα νυχτερινά κέντρα, την τρίτη για να διαλύουν τις διαδηλώσεις.
Και ο Οδηγητής γράφει και η ΚΝΕ. Αλλά βλέπετε πώς διυλίζονται. Εντάξει είναι και η κρίση, το καταλαβαίνω, είναι το ψωμί που έχουμε ανάγκη αλλά και η φυσική αγωγή, η πνευματική αγωγή για τους νέους, και ιδιαίτερα για τους νέους που υποφέρουν, είναι ένας δρόμος που χρειάζεται σήμερα».
πηγή: ταξική αντεπίθεση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου