Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Με γενικευμένη επίθεση απειλεί το Ισραήλ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Μπαράζ αεροπορικών φονικών επιδρομών και μετακίνηση μονάδων ισραηλινού στρατού


Δίχρονο Παλαιστίνιο παιδάκι δολοφονημένο από τις ισραηλινές επιδρομές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Τύμπανα πολέμου κρούει η ισραηλινή ηγεσία κλιμακώνοντας τις φονικές αεροπορικές της επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας και πυροδοτώντας ένα νέο αιματηρό κύκλο βίας που ήδη αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί, πολύ γρήγορα, να εξελιχθεί σε ολομέτωπη χερσαία επέμβαση κατά της μικρής λωρίδας παλαιστινιακής γης. Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα, ο ισραηλινός στρατός, από αέρος και θαλάσσης, είχε πλήξει, κατά τη δική του ανακοίνωση, 156 στόχους σε όλο το μήκος και πλάτος της Γάζας: συνολικός απολογισμός έξι ένοπλοι Παλαιστίνιοι νεκροί (μεταξύ αυτών ο διοικητής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», Κχαλίλ αλ Τζαμπάρι των Ταξιαρχιών «Ιζεντίν αλ Κασάμ» που κηδεύτηκε χθες) και επτά άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά το μικρότερο 11 μηνών. Χτες το βράδυ, δε, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ενεργοποίησε την «εν λευκώ» εντολή για ενεργοποίηση εφέδρων, και κάλεσε τις πρώτες 30.000 και στρατεύματα άρχισαν να μετακινούνται προς τη Γάζα.

Το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω μετά το θάνατο τριών Ισραηλινών πολιτών (2 γυναικών και ενός άντρα) και τον τραυματισμό τριών παιδιών, χτες το μεσημέρι, όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα έπληξε τετραώροφο κτίριο στο Κιρνάτ Μαλάχι, 25χλμ από τη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι από την Τετάρτη το μεσημέρι έχουν εκτοξευτεί 250 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, εκ των οποίων οι 92 αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό του σύστημα. Εντούτοις, ο «σιδερένιος θόλος» δεν σταμάτησε δύο ρουκέτες που έφτασαν πολύ κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου για πρώτη φορά μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, νωρίς χθες βράδυ ήχησαν σειρήνες: η μία που οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ήταν τύπου «Fajr5» (ιρανικής κατασκευής) έπεσε στη θάλασσα και η δεύτερη έπληξε ακατοίκητο σημείο κοντά στο προάστιο Ρισιόν ΛεΤζιόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χτες το απόγευμα, έδωσε σαφές στίγμα προθέσεων λέγοντας ότι «το Ισραήλ θα διευρύνει τις επιχειρήσεις του» και ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες του». Ο Φάουζι Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της «Χαμάς», προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», ότι «έχει προκαλέσει ανοιχτό πόλεμο». Ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Κχάλεντ Μασχάαλ, υπογράμμισε ότι ο παλαιστινιακός λαός «θα συνεχίσει την αντίσταση» απέναντι στη «μη νόμιμη οντότητα του Ισραήλ», την οποία χαρακτήρισε «πολύ αδύναμη για να καταλάβει στρατιωτικά τη Γάζα».

Εσπευσμένα επιστρέφει στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς για να συμμετάσχει και στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, πιθανότατα σήμερα ή αύριο. Στη Γάζα μεταβαίνει σήμερα σε ένδειξη συμπαράστασης ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Χισάμ Καντίλ, ενώ ο Πρόεδρος Μούρσι, αφού ανακάλεσε τον Αιγύπτιο πρέσβη από το Ισραήλ -έφυγε και ο Ισραηλινός από το Κάιρο- κάλεσε τις ΗΠΑ «να δώσουν τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Το Ιράν κατήγγειλε το «οργανωμένο έγκλημα του Ισραήλ» και η λιβανική «Χεζμπολάχ» «την ισραηλινή εγκληματική επιθετικότητα». Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στήριξη των ισραηλινών αιματηρών επιθέσεων

Στη «Χαμάς» επέρριψε την ευθύνη η Ουάσιγκτον μιλώντας για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», στάση που φέρεται να τήρησε και στο έκτακτο σύντομο Συμβούλιο Ασφαλείας που έγινε χτες τα ξημερώματα χωρίς να καταλήξει σε απόφαση. Στο πλευρό του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι ο Καναδάς. Ευθύνες στη «Χαμάς» επέρριψε και οΒρετανός ΥΠΕΞ ζητώντας «αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν», ενώ οΓάλλος ομόλογός του εκτίμησε ότι η κλιμάκωση αυτή «είναι καταστροφική για την περιοχή, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ασφάλεια αλλά και οι Παλαιστίνιοι σε ένα ανεξάρτητο κράτος».

Ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την παλαιστινιακή πλευρά και συνέστησε αποκλιμάκωση, ενώ το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την ισραηλινή αντίδραση στις «απαράδεκτες» εκτοξεύσεις ρουκετών. Τη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ θύτη και θύματος τήρησε σε ανακοίνωσή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου