Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Το ΙΣΚΡΑ και η ειλικρινής "ενωτική διάθεση" προς το ΚΚΕ

Το ιskra είναι ένα από τα site που ζητάνε τη συνεργασία του ΚΚΕ και την "ενότητα της Αριστεράς".
Πέρα από το βασικό πολιτικό ζήτημα του "πάνω σε ποιά βάση", γιατί φυσικά το "πάμε όλοι μαζί για νάμαστε πολλοί" δε χρειάζεται να το αναλύσουμε, πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο ειλικρινείς είναι αυτές οι εκκλήσεις  για ενότητα.
Για παράδειγμα, όπως ξέρουν πολλοί, στη χθεσινή πορεία, όταν είχαμε σταματήσει στην Αμερικάνικη πρεσβεία περιμένοντας κι επιμένοντας να συνεχίσουμε για την πρεσβεία του Ισραήλ, άρχισαν να κυκλοφορούν "φήμες" σε διάφορα σάιτ, ρ/σ κλπ. ότι η αστυνομία θα άφηνε μόνο το ΚΚΕ να περάσει...
Η δήλωση Παφίλη ξεκαθάριζε εντελώς το ζήτημα, και όπως φάνηκε μετά, η στάση και η πίεση του ΚΚΕ ήταν εκείνη που τελικά οδήγησε στο να ανοίξει ο δρόμος. Εκείνη τη στιγμή τα μπλοκ του ΚΚΕ με πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές(πάνω από 70000 κόσμος) απλωνόταν στην Κηφησίας και βρισκόταν και μπροστά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εκείνη την ωρα τουλάχιστον καμμιά σύγκριση δεν μπορούσε να γίνει, στην πίεση που ασκούσαν τα μπλοκ του ΚΚΕ  και τα μπλοκ των άλλλων δυνάμεων που είχαν αραιώσει αρκετά ενώ κάποιοι είχαν αποχωρήσει τελείως.

Είπε λοιπόν ο Θ.Παφίλης:
«Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση της αστυνομίας και της κυβέρνησης να εμποδίσει την πορεία να πάει στην ισραηλινή πρεσβεία. Αυτή τη στιγμή, εδώ και αρκετή ώρα κλούβες της αστυνομίας έχουν κλείσει το δρόμο και δεν μπορεί η πορεία ουσιαστικά να προχωρήσει. Κάναμε διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η απόφασή τους είναι να μην αφήσουν την πορεία να προχωρήσει. Θέλουμε παράλληλα να καταγγείλουμε τη διαρροή που γίνεται προς τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης από την πλευρά του υπουργείου, ότι θα επιτρέψει στο μπλοκ του ΚΚΕ να περάσει. Η δική μας η θέση είναι ότι πρέπει να περάσει όλη η πορεία, ανεξαίρετα, και να διαδηλώσουμε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Παραμένουμε στη θέση μας και επιμένουμε, το λέμε και δημόσια: Να αλλάξει απόφαση και η αστυνομία και η κυβέρνηση και να επιτρέψει στην πορεία να προχωρήσει έξω από την ισραηλινή πρεσβεία»

Παρ' όλα αυτάείδαμε αργότερα το ΙΣΚΡΑ να γράφει:
"Ερωτηματικό παραμένει αν η παρεμπόδιση της πορείας θα συνεχιστεί και με το μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο ακολουθεί και θέλει και αυτό να κατευθυνθεί προς την ισραηλινή πρεσβεία."
Οταν ομως το ΚΚΕ καθάρισε το ζήτημα την ώρα που τα άλλα μπλοκ ήταν έτοιμα να γυρίσουν πίσω, το Ισκρα στο ίδιο άρθρο στην επόμενη ακριβώς φράση λέει:"Τελικά, μετά από διαμαρτυρίες και πιέσεις, η αστυνομία αποτραβήχτηκε και μεγάλο τμήμα της πορείας συνεχίζει να κινείται επί της Κηφισίας με κατεύθυνση την ισραηλινή πρεσβεία."

Παρά το ότι λοιπόν το "ερωτηματικό" που έλεγαν ουσιαστικά αφήνοντας υπονοούμενα για το ΚΚΕ και  "φημες" να περιφέρονται όχι άσκοπα, δεν παρέμενε πλέον, η φράση δεν αποσύρθηκε καν ενω θα έπρεπε.
Τα σχόλια και οι σκέψεις δικες σας.





1 σχόλιο:

  1. Γιώργο, αυτη ακριβώς η ειλικρινής σταση του ΚΚΕ, παρά την λάσπη που δέχεται, έχει φέρει σε αδιέξοδο τουλάχιστον τους από ...αριστερά βάλλοντες. Φυσικό είναι, ειδικά αυτοί έχουν αρχίσει να συνηδειτοποιούν ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τους τα είχαν πει κάποιοι, να αρχίσουν να κάνουν πίσω σε πιθανά μη εσκεμμένα λάθη τους. Φυσικό είναι να θέλουν "επαφή" με την πραγματικότητα, βέβαια αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει να μην σκεφτόμαστε με επιφυλακτικότητα απέναντι σε αυτούς που ψάχνουν διόδους σύνδεσης, άλλωστε τα έχουμε πει κατ ιδίαν και ξέρεις τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή