Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Εθνικιστικό παραλήρημα Μπερίσα - ΚΚΕ: Ο εθνικισμός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς


902.gr
...«εθνική ανεξαρτησία, όλων των αλβανικών εδαφών από την Πέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»...

Σε εθνικιστικό παραλήρημα, επιδόθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, μιλώντας σε εορταστική εκδήλωση για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, στον Αυλώνα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «εθνική ανεξαρτησία, όλων των αλβανικών εδαφών από την Πέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Με αφορμή τις δηλώσεις Μπερίσα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε την ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές, δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού ανάρτησε δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης, ότι τα όσα είπε ο Μπερίσα αναφέρονται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».

ΚΚΕ: Η ομιλία Μπερίσα, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας.

Σε σχόλιό του, για την εθνικιστική ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ. Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου