Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εργαζόμενοι ΙΚΕΑ: Με 48ωρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους


902.gr


ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

Απέσυρε την αγωγή κατά της απεργίας η εργοδοσία του ΙΚΕΑ, πιεζόμενη από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων



Δυναμικά περιφρουρούν για δεύτερη μέρα το Σάββατο τη νέα48ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στο ΙΚΕΑ, στον Κηφισό, ενώ για αύριο Κυριακή έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των εργαζομένων. Αγωνίζονται για το δικαίωμα να ζουν από τη δουλειά τους αξιοπρεπώς, καταγγέλλοντας τις επιδιώξεις της εργοδοσίας που επιχειρεί μείωση μισθών έως 11%, φορτώνοντας στην πλάτη των εργατών την όποια «χασούρα» έχει - αν έχει - εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. «Αν χάσει αυτός, θα χάσει από τα κέρδη του. Εμείς όμως δεν μπορούμε να ζήσουμε» είναι η χαρακτηριστική δήλωση εργαζόμενης στο πολυκατάστημα.

Στο πλευρό των απεργών, για άλλη μια μέρα βρίσκονται μέλη των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Το πρωί της Παρασκευής είχε οριστεί η εκδίκαση της αγωγής της εργοδοσίας κατά του επιχειρησιακού σωματείου, που κατέθεσε την Πέμπτη, με αίτημα να κριθεί παράνομη η 48ωρη απεργία. Ωστόσο, κάτω από την ταξική αλληλεγγύη και την αγωνιστική στάση των εργαζομένων, ο Όμιλος Φουρλή, όπου ανήκει το ΙΚΕΑ, απέσυρε την αγωγή.

Πολύμορφη αλληλεγγύη


Οι απεργοί αντλούν δύναμη από την έμπρακτη αλληλεγγύη που έχουν εκφράσει κλαδικά συνδικάτα της Αθήνας, αλλά και Λαϊκές Επιτροπές. Μηνύματα αλληλεγγύης φτάνουν αμείωτα στους απεργούς, ακόμα και από άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι απεργοί έχουν καλέσει σε αγωνιστική συστράτευση τους εργαζόμενους του ΙΚΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης, το διοικητικό προσωπικό των ΤΕΙ Πειραιά, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί σε κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής πορεία από το ΤΕΙ, που κατέληξε στο κατάστημα του ΙΚΕΑ στον Κηφισσό. Οι εργαζόμενοι του ΤΕΙ έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους απεργούς του ΙΚΕΑ.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν μπροστά στην είσοδο του καταστήματος στον Κηφισό, «στήθηκε» ένα τείχος αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους του ΙΚΕΑ, που δίνουν παλικαρίσια απάντηση στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για να δεχθούν ατομικές συμβάσεις και κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, από επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο, από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, αλλά και από τις Λαϊκές Επιτροπές των γύρω δήμων βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ταξική αλληλεγγύη είναι όπλο στα χέρια των εργατών. Κανείς μόνος του απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του υπηρετών, της συγκυβέρνησης.

Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ, στον Κηφισό έχουν ήδη εκδώσει 13 εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου