Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το διαρκές έγκλημα ....κι ένα σχόλιο


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, το 60% του πληθυσμού είχε το 2010:
• Μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα 12.637,08 ευρώ
• Μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.590,07 ευρώ.
Με βάση αυτό το πραγματικό δεδομένο υπολογίζεται ως...
εξαρτώμενη και σχετική έννοια το όριο (κίνδυνος) φτώχειας για το 2010:
Ατομικό όριο φτώχειας 6.591 ευρώ
Οικογενειακό (νοικοκυριά με 2 ενήλικες και 2 παιδιά κάτω των 14 ετών) όριο φτώχειας 13.842 ευρώ.
Βάσει των παραπάνω ορίων το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από αυτά τα όρια, δηλαδή δεν έχουν πρόσβαση ΚΑΙ στα εννέα (9) βασικά αγαθά είναι το εξής:
• Ποσοστό Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας 21,4 %.
Βάση αυτής της μελέτης από την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν κάτω από αυτά τα όρια είναι 901.194 ήτοι 2.341.000 Έλληνες. Η χώρα μας έχει την δεύτερη θέση μετά την Βουλγαρία στο ποσοστό νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!
Με βάση την παραπάνω μεθοδολογία (υπολογισμός του ορίου φτώχειας βάσει του μέσου εισοδήματος του 60% του πληθυσμού), το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει περίπου σταθερό από το 1994 έως το 2010 (από 19,5% έως 23%).
Συμπέρασμα: Οι πρωτοφανείς ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας κατά το χρονικό διάστημα 1994-2010 και τα προφανή εθνικά υπερκέρδη δεν κατάφεραν να μειώσουν ούτε κατά σημαντική στατιστικά κλίμακα το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα. Και το εύλογο ερώτημα. Που διανεμήθηκαν αυτά τα εθνικά υπερκέρδη; Είναι προφανές στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης και στο κυρίαρχο εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα.

(απόσπασμα από άρθρο του Δευκαλίωνα στο http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/)

Σχόλιο εδώ και τώρα: Η "Ανάπτυξη" και οι αριθμοί της στατιστικής υπηρεσίας καμιά σχέση δεν έχουν με το επίπεδο και την ποιότητα ζωής του λαού. Εχουν σχέση μόνο με τα κέρδη των καπιταλιστών. Μόνο γι αυτούς ενδιαφέρεται αυτό το σύστημα. Κι όταν λέμε καπιταλιστές δεν εννοούμε φυσικά τα μικρομάγαζα και τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτοί είναι για ξόδεμα πλέον...

Επίσης το "κυρίαρχο εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα" δεν είναι εγχώριο. Λέγεται καπιταλισμός και υπάρχει παντού. Δεν διορθώνω, διευκρινίζω για να μη μπερδευόμαστε και πάει το μυαλό μας σε τίποτα "δίκαιους καπιταλισμούς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου