Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Σόιμπλε: «Ναι» στην αναδιάρθρωση χρέους

Enet

Με την φράση «η Ε.Ε. δεν ιδρύθηκε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει μηχανισμό στήριξης κρατών που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους με καταβολή μικρότερου ποσού στους δανειστές τους.
Ο μηχανισμός διάσωσης κρατών που περιέγραψε ο Σόιμπλε έχει δύο φάσεις και θα ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Στην πρώτη φάση θα εφαρμόζεται πρόγραμμα λιτότητας, ελληνικού τύπου, και θα παρατείνονται οι διορίες εξόφλησης των δανειστών.
Εάν τα προβλήματα συνεχιστούν, στη δεύτερη φάση οι κάτοχοι των ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν περικοπή στα αιτήματα τους. "Αν αυτό δεν βοηθάει, θα υπάρχει μια δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους" δήλωσε.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αναφέρει: "Προβλέπω ότι όλα τα ομόλογα στα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες που θα διευκρινίζουν ακριβώς τί θα πρέπει να γίνει με τα αιτήματα του πιστωτή στην περίπτωση κρίσης".
Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους ο μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχεται από το ΔΝΤ, η απάντηση του Σόιμπλε είναι ξεκάθαρη.
"Δεν υπάρχει θεσμός παγκόσμια που να έχει συγκρίσιμο βαθμό πραγματογνωμοσύνης για την αναδιάρθρωση ή συγκρίσιμη φήμη στις αγορές" αναφέρει, ενώ προσθέτει: "εξάλλου χρειάζεται να πείσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι νέοι κανόνες λειτουργούν". 
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου