Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ο Νομισματικός Πόλεμος άρχισε!...

σίβυλλα

Από το "Στοχασμός-Πολιτική"
  
Η Σύνοδος G20 τελείωσε. Ο Νομισματικός Πόλεμος άρχισε!...

Γράφει ο Δευκαλίων

Η στήλη, πάρα πολλές φορές την τελευταία περίοδο, ασχολήθηκε με την τελευταία σύνοδο του G20 και τις πιθανές εξελίξεις που θα προέκυπταν στην παγκόσμια διεθνή οικονομική συγκυρία από τις αποφάσεις των ηγετών των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη.
Η στήλη την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου ανέφερε:
• «Ουσιαστικά, σε αυτήν την σύνοδο του G20 κρίνεται εν πολλοίς και το μέλλον της παγκοσμιοποίησης. Εφ’ όσον οι ηγέτες του G20 συμφωνήσουν σε ένα σταθερό διεθνές σύστημα ελέγχου των ισοτιμιών τότε δεν θα έχουμε νομισματικό πόλεμο. Εάν όμως προκριθούν εθνικές λύσεις, δηλαδή η κάθε κεντρική τράπεζα να υιοθετεί και να εφαρμόζει νομισματική πολιτική που συμφέρει και ευνοεί την εγχώρια βιομηχανία τότε ο νομισματικός πόλεμος ξεκινάει και επίσημα».
Δυστυχώς οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις της στήλης επιβεβαιώθηκαν. Οι ηγέτες που συμμετείχαν στην σύνοδο του G20 δεν προχώρησαν σε ρεαλιστικούς κανόνες ελέγχου των...
 ισοτιμιών μεταξύ των κυριοτέρων νομισμάτων μέσω των οποίων διεξάγονται οι εμπορικές συναλλαγές.
Τι σημαίνει όμως αυτό για την μελλοντική διαμόρφωση της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας;
Οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών που έχουν επιλέξει να τυπώνουν φρέσκο χρήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία), προκειμένου να τονώνουν την εσωτερική ρευστότητα και την εγχώρια ανάπτυξη, θα συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς καμία διεθνή δέσμευση. Εύλογη και φυσιολογική συνέπεια θα είναι τα νομίσματα των χωρών αυτών να υποτιμούνται συνεχώς έναντι του ευρώ.
Οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, κυρίως της Νότιο-Ανατολικής Ασίας που έχουν επιλέξει να κρατούν το εθνικό τους νόμισμα σε σταθερή και υποτιμημένη ισοτιμία με το δολάριο, θα συνεχίσουν αυτήν την νομισματική πολιτική. Επίσης εύλογη και φυσιολογική συνέπεια θα είναι τα νομίσματα και τα προϊόντα των χωρών αυτών να είναι υποτιμημένα έναντι του ευρώ και να πουλιόνται πάμφθηνά στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σίγουρα, οι νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιαπωνίας και των χωρών της Νότιο-Ανατολικής Ασίας, θα δημιουργήσουν αργά η γρήγορα πληθωρισμό. Ήδη στην Κίνα η πολιτική της σύσφιγξης αναμένεται να εντατικοποιηθεί με αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων προκειμένου να ελεχθεί ο πληθωρισμός που δείχνει
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία ενισχύει την αξιοπιστία και τιμή του ευρώ έναντι των υπολοίπων νομισμάτων και έτσι φέρνει νέο και φθηνό χρήμα στα αξιόπιστα Ευρωπαϊκά Ομόλογα (Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάνε ότι το ευρώ είναι το μοναδικό διεθνές νόμισμα το οποίο δεν βασίζεται σε ενιαίο σύνταγμα και ως εκ τούτου δεν προστατεύεται από ενιαία νομοθεσία).
Ταυτόχρονα, η σε τακτά χρονικά διαστήματα αναζωπύρωση της δημοσιονομικής κρίσης των περιφερειακών χωρών της ΕΕ, θα υποτιμά το ευρώ έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του, βοηθώντας έτσι τις εξαγωγές των Βόρειο-Ευρωπαϊκών χωρών της ΕΕ.
Αυτή η πολύ πρόχειρη ανάλυση των νομισματικών πολιτικών των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί πλήρης και είναι σίγουρα ημιτελής εάν δεν παρουσιασθούν έστω και σε αδρές γραμμές οι επιπτώσεις αυτής της διεθνούς πραγματικότητας στην χώρα μας.
Η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι θύμα της αντίθεσης μεταξύ της λογικής του ισχυρού ευρώ που προωθεί η ΕΚΤ και της διάθεσης των Βόρειο-Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών Κρατών της ΕΕ για φθηνό ευρώ, που θα βοηθά τις πωλήσεις των προϊόντων τους στις εκτός ΕΕ αγορές. Ταυτόχρονα μπορεί να αναφερθεί παραδειγματικά ότι η Ελληνική τουριστική βιομηχανία θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού οι τουρίστες από χώρες που είναι συνδεδεμένες νομισματικά με το δολάριο δεν θα προτιμούν την Ελλάδα γιατί θα είναι ακριβός προορισμός.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές διεθνώς οικονομικά περιβάλλον, η χώρα μας υποδέχεται αύριο την περίφημη τρόικα για έλεγχο των πεπραγμένων του περιβόητου μνημονίου και την ανακοίνωση για την αναθεώρηση του Δημόσιου Ελλείμματος 2009 που φέρνει δυστυχώς νέα περιοριστικά οικονομικά μέτρα.
Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο σήμερα…
Απλά, η Σύνοδος G20 τελείωσε… ο Νομισματικός Πόλεμος άρχισε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου