tasos
Στο αμέσως προσεχές διάστημα μπαίνει μπροστά η εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στο σκληρό πυρήνα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Η προαναγγελία για την κατά μέτωπο επίθεση έγινε χτες από τον πρώην υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σημερινό σύμβουλο του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο διάλεξης που του διοργάνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.
Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε πως οι «θαρραλέες αποφάσεις» που ήδη πάρθηκαν ήταν «τεχνικά εύκολες», για να προσθέσει πως οι «νέες προκλήσεις», δηλαδή τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, θα αφορούν πλέον στο «σκληρό πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος». Με στόχο την έξοδο της κεφαλαιοκρατίας από την καπιταλιστική κρίση και για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος, ο Λ. Παπαδήμος επανέλαβε όσα ήδη ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα και σημείωσε πως η αναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε και της ΕΕ.
Στα μέτρα της απάνθρωπης πολιτικής που δρομολογούν, είναι η παραπέρα εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια, προκειμένου, όπως είπε, να καθησυχάσουν οι «επενδυτές» και οι καπιταλιστικές αγορές. Στις άμεσες προτεραιότητες, στις οποίες αναφέρθηκε, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο περιορισμός της δραστηριότητας του κράτους, δηλαδή η εκχώρηση εδάφους στους μεγαλοεπιχειρηματίες σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και επίσης η «απελευθέρωση των αγορών».
Την ίδια ώρα που οι τεχνοκράτες του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας προαναγγέλλουν τα νέα μέτρα, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να τα συγκαλύψουν. Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι«δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις (σ.σ. σε πρώην ΔΕΚΟ, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα), δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος». Σημείωσε, ωστόσο, με νόημα ότι αυτό «αφορά μόνο το μόνιμο προσωπικό», προαναγγέλλοντας μαζικές απολύσεις συμβασιούχων.
Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη που άνοιξε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ο Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι«δεν είναι άκαιρη και ανώφελη η συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση αλλά να γίνεται οργανωμένα». Μάλιστα, σε άλλη συνέντευξη σημείωσε ότι «το συνολικό θέμα τώρα του μνημονίου και τα θέματα της αναδιαπραγμάτευσης τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, που έχουν συνολική εικόνα».
Εξοπλιστικές μπίζνες με τη Γαλλία
Η συζήτηση που συντηρούν οι κυβερνητικοί παράγοντες ουσιαστικά σηματοδοτεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιμήκυνση επ' αόριστον της σκληρής πολιτικής λιτότητας. Χτες, τέλος, υπήρξε σύσκεψη υπό τονΓ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Βενιζέλου, Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκη, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Παρίσι τη Δευτέρα και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19 - 20 Νοέμβρη).
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα η αγορά 4 φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό, που ενδιαφέρονται να πουλήσουν οι πολεμικές βιομηχανίες της Γαλλίας στην ελληνική κυβέρνηση. Οι πρώτες επαφές είχαν γίνει κατά την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί.
Στο τραπέζι θα τεθεί επίσης τον «ενδιαφέρον» για εξαγορά του ΟΣΕ από τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, όπως και η διείσδυση γαλλικών πολυεθνικών στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου