Μέχρι εδώ ήταν λοιπόν το φαινόμενο Ομπάμα στις ΗΠΑ; Ξόφλησε ήδη πολιτικά και από εδώ και πέρα απλώς θα περιμένουμε να λήξει η τετραετής θητεία του στον Λευκό Οίκο για να μετακομίσει κατευθείαν στα αρχεία της αμερικανικής Ιστορίας, με μοναδικό χαρακτηριστικό ότι υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ;
Παριστάμεθα δηλαδή μάρτυρες της επιτυχίας του στόχου των Ρεπουμπλικανών, όπως τον καθόρισε ο ηγέτης τους στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Νέισιοναλ Τζέρναλ", όπου έλεγε ότι "το πιο σημαντικό πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε είναι να γίνει ο Ομπάμα πρόεδρος μίας θητείας";
Τα ερωτήματα αυτά δεν προέκυψαν αυθαίρετα. Τέθηκαν επί τάπητος μετά τα καταστροφικά για το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν στις ΗΠΑ την Τρίτη, όπου ήρθαν τα πάνω κάτω.
Οι εκλογές αφορούσαν όλους τους βουλευτές [τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εκλέγονται κάθε δύο (!) χρόνια], το ένα τρίτο των γερουσιαστών (των 37 από τους 100 για την ακρίβεια) και τα δύο τρίτα των κυβερνητών των πολιτειών της αχανούς χώρας (των 37 από τους 50, για να είμαστε ακριβείς).
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί υπέστησαν πανωλεθρία. Από εκεί που μέχρι την Τρίτη είχαν 77 βουλευτές περισσότερους (255 έναντι 178 και 2 κενές έδρες), τώρα θα έχουν πάνω από 50 έδρες περισσότερες οι Ρεπουμπλικανοί!
Με τη Βουλή στα χέρια της Δεξιάς, ο Ομπάμα είναι αδύνατον να προωθήσει πλέον οποιαδήποτε μεταρρύθμιση βρίσκει αντίθετους τους Ρεπουμπλικανούς. Ο πρόεδρος Ομπάμα δηλαδή τα επόμενα δύο χρόνια ή θα κυβερνήσει ως δεξιός πρόεδρος ή θα μπλοκάρουν εντελώς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης οι Ρεπουμπλικανοί, προετοιμάζοντας την ήττα του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Προοδευτική λύση δεν υπάρχει πλέον.
"Η κατάσταση θα γίνει τραγική" έγραφε το Σάββατο στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σύμβουλος και φίλος του Ομπάμα, αλλά μη εισακουόμενος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. "Οι μελλοντικοί ιστορικοί πιθανόν να θεωρούν τις εκλογές του 2010 ως καταστροφή για την Αμερική, εκλογές που καταδίκασαν το έθνος σε χρόνια πολιτικού χάους και οικονομικής αδυναμίας" πρόσθετε στο άρθρο του.
Πέντε μέρες νωρίτερα, σε άλλο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Κρούγκμαν προειδοποιούσε για την εκλογική συντριβή του Ομπάμα. "Αυτό συμβαίνει όταν χρειάζεται να πηδήξεις πάνω από ένα οικονομικό χάσμα, αλλά είτε δεν μπορείς είτε δεν θέλεις να πηδήξεις αρκετά μακριά" έγραφε αρχίζοντας το άρθρο του και κατέληγε με τον ίδιο τρόπο: "Τώρα φαίνεται ότι η υπερβολικά επιφυλακτική προσπάθεια (σ.σ. του Ομπάμα) να πηδήξει απέναντι, πάνω από το οικονομικό χάσμα, απέτυχε και όπου να 'ναι θα συντριβούμε στα βράχια του πάτου"!
Δεν είναι μόνο άποψη του Κρούγκμαν αυτή - ότι δηλαδή ο Ομπάμα δεν τόλμησε να προχωρήσει μέχρι τέλους καμία από τις μεταρρυθμίσεις του, με αποτέλεσμα οι αριστεροί για τα αμερικανικά δεδομένα ψηφοφόροι που τον έφεραν στην εξουσία να έχουν απογοητευθεί και να τον εγκαταλείπουν μαζικά, αφήνοντάς τον εύκολη λεία στους δεξιούς, οι οποίοι παραμόρφωσαν και εμφάνισαν ως απειλή κάθε διστακτικό προοδευτικό μέτρο που εισήγαγε ο Ομπάμα.
Οι νέοι, οι γυναίκες, οι ανεξάρτητοι τον εγκατέλειψαν. Η υποστήριξη προς τον Ομπάμα των μαύρων και των ισπανόφωνων των ΗΠΑ μειώθηκε. Η αύξηση της ανεργίας υπήρξε η επιτύμβια πλάκα στις εκλογές.
Ξοδεύοντας 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια για να σώσει τις τράπεζες και υποκύπτοντας στις πιέσεις των νεοφιλελεύθερων, όπως ο υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς, που ενδιαφέρονταν να μην αυξηθεί το έλλειμμα εξαιτίας οικονομικών κινήτρων για την απασχόληση, αλλά συνηγορούσαν θερμά να αυξηθεί λόγω βοήθειας προς τις τράπεζες, ο Ομπάμα απομονώθηκε από τους ψηφοφόρους του. "Ανησυχούσε τόσο πολύ μήπως εκνευρίσει τους τραπεζίτες, ώστε κατέληξε να εκχωρήσει τη λαϊκίστικη οργή στη Δεξιά" σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν.
ΕΛΙΤ ΗΠΑ
Κρίνουν ότι δεν τον έχουν ανάγκη
Η κρίση που ξέσπασε το 2008 υπήρξε καθοριστικός παράγοντας ώστε ένα τμήμα του κατεστημένου των ΗΠΑ να στραφεί και αυτό προς τη στήριξη του Ομπάμα για την προεδρία της χώρας, καθώς είχε ήδη διαφανεί η απήχηση που συναντούσε η υποψηφιότητά του στα λαϊκά στρώματα. Η αμερικανική ελίτ δεν γνώριζε πώς θα αντιδρούσε ο αμερικανικός λαός και ήθελε πρόεδρο που να μπορεί να δράσει εκτονωτικά σε περίπτωση κοινωνικής έκρηξης. Βλέποντας όμως την ανυπαρξία αντιδράσεων και την εύκολη διοχέτευσή της σε ακροδεξιές κατευθύνσεις, το αμερικανικό κατεστημένο πιθανότατα διαμορφώνει την άποψη πως ο Ομπάμα είναι πλέον άχρηστος για τα συμφέροντά του, οπότε ετοιμάζει πάλι τους Ρεπουμπλικανούς για την εξουσία.
Πηγή: ethnos.gr
Αμ ετσι ψηφιζει ο συνειδητοποιημενος λαος! Δεν μας κανεις κυριε; Περασε εξω! Οχι οπως εδω, που μας πινουν το αιμα και καθε 4 χρονια τους λεμε και ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφή