Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η πρώτη "χρεοκοπία" στην Ευρωζώνη

Το πρώτο βήμα για διαδικασία αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη ξεκίνησε από την Ιρλανδία. Η νέα διοίκηση της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank, που έχει κρατικοποιηθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, πρότεινε διακανονισμό στους δανειστές της, να δεχτούν δηλαδή μείωση κατά 80% στην αξία των ομολόγων με τα οποία είχαν δανείσει την ιρλανδική τράπεζα....

Αυτό που προτείνεται είναι η ανταλλαγή των ομολόγων της τράπεζας με κρατικά ιρλανδικά ομόλογα, τα οποία θα έχουν αξία στο 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διέθεταν μέχρι τώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Anglo Irish Bank, Άλαν Ντιουκς, έκανε λόγο για «δίκαιη και συναινετική λύση», ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με επενδυτές που απορρίπτουν την πρότασή του.

«Η στρατηγική που ακολουθείται είναι "πάρτε το 20% ή τίποτα"», έγραψαν χαρακτηριστικά οι Financial Times, αναφέροντας ότι οι επενδυτές του Citi έχουν σοκαριστεί από αυτήν την πρόταση.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση, διότι η ανταλλαγή θα είναι οικειοθελής, η εναλλακτική θα είναι να πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Αυτή αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη και σημαδιακή πράξη αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το θέμα αναφέρεται ως η πρώτη χρεοκοπία στην Ευρώπη. Υπό το σκηνικό αυτό έχει ήδη καθυστερήσει η παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2011, αλλά και του τετραετούς σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης που δεσμεύτηκε να καταρτίσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας κατ' απαίτηση της Κομισιόν.

Μπορεί τα ελληνικά spreads να μην επηρεάστηκαν από αυτή την εξέλιξη και τα ιρλανδικά να έχουν καλύψει την αύξηση του ρίσκου, αλλά η ιρλανδική κρίση συμπαρέσυρε σε νέα άνοδο και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, και να καταγγείλει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Πηγή: apolitistosteki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου