Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μικρό ''Big Bang'' στο Cern!

απολίτιστο στέκι


Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών, Cern, στα γαλλοελβετικά σύνορα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό τεχνητό ''Big Bang'' με διαδοχικές συγκρούσεις βασικών σωματιδίων ύλης.

Η αντίδραση, που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις, δημιούργησε...



θερμοκρασίες, ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερες από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου, ενώ οι τεράστιες αυτές θερμοκρασίες, επικράτησαν μόνο τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν το Big Bang, δηλαδή της μεγάλης έκρηξης, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να δημιουργηθεί το σύμπαν!

Αυτό το ''καυτό'' κλίμα, ανάγκασε τα ατομικά σωματίδια, όπως τα πρωτόνια και να νετρόνια, να λιώσουν και να παράγουν ένα ρευστό μείγμα ύλης, σε μια κατάσταση που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στη Γη.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο, θα μελετήσουν τώρα τα σωματίδια, με την ελπίδα να ανακαλύψουν το υλικό που συγκρατεί τα άτομα και τους δίνει τη σύστασή τους.

Οι συγκρούσεις, έλαβαν χώρα στον τεράστιο επιταχυντή LHC, ο οποίος απλώνεται σε μια τεράστια απόσταση, υπογείως της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Συγκρούστηκαν βασικά ιόντα, δηλαδή άτομα που τους έχουν αφαιρεθεί τα ηλεκτρόνια από τον πυρήνα τους.

Είχαν προηγηθεί, εφτά μήνες προκαταρκτικών πειραμάτων, στα οποία προκλήθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε πρωτόνια, σωματίδια που είναι 200 φορές ελαφρύτερα από τα βασικά ιόντα.

Ο Δρ. David Evans, του Πανεπιστημίου του Birmingham δήλωσε την Κυριακή 07/11 ότι ''είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίτευγμα. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων προκάλεσαν ''μίνι'' Big Bangs, καθώς και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που δημιουργήθηκαν ποτέ σε ένα πείραμα.''

''Αυτή η διαδικασία, έλαβε χώρα σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον, προκαλώντας εξαιρετικά θερμές, υποατομικές “πύρινες σφαίρες”.'' πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα πως ''σε αυτές τις θερμοκρασίες, ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που αποτελούν τα νουκλεόνια των ατόμων, λιώνουν, διαμορφώνοντας μια “σούπα” από κουάρκς και γλουόνια (υποατομικά σωματίδια), η οποία είναι γνωστή σαν πλάσμα κουάρκ και γλουονίων.''

Οι ερευνητές, μελετώντας αυτό το πλάσμα, ελπίζουν να βρουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα, που αφορούν το σύμπαν, τη δομή του και τις απαρχές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου