Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Προς εθνικοποίηση η Τράπεζα της Ιρλανδίας

TVXS

Η Τράπεζα της Ιρλανδίας (Bank of Ireland) και οι Συνασπισμένες Ιρλανδικές Τράπεζες (Allied Irish Banks) θα εθνικοποιηθούν ως μέρος του πακέτου διάσωσης της χώρας, ύψους 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το σημερινό διεθνή Τύπο.
Η Ιρλανδία πρόκειται να λάβει 85 δις. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασώσει τις τράπεζές της και να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά της. Με αυτή την συμφωνία, ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα λάβει εκ νέου κεφάλαια, θέτοντας τις Συνασπισμένες Ιρλανδικές Τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο ενώ το κράτος θα λάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Τράπεζα της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με το Ιρλανδικό RTÉ, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το κεφαλαιακό τους «μαξιλάρι» από το 8% στο 12% προκειμένου να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.
Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ιρλανδίας δεν προέβησαν σε σχετικό σχόλιο. «Βλέπω ότι υπάρχει έντονη φημολογία. Αλλά είναι απλά φημολογία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Εόιν Ντόργκαν. «Η ομάδα των ειδικών προσπαθεί ακόμα να επεξεργαστεί το μελλοντικό πρόγραμμα. Εκτιμώ ότι οι συνομιλίες αυτές θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες. Ξεκίνησαν μόλις τη Δευτέρα», δήλωσε ο Ντόργκαν.
Στο μεταξύ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν περνά δύσκολες ώρες αφού επικρίνεται δριμύτατα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση και δέχεται πιέσεις για προκήρυξη εκλογών. Μάλιστα χθες, το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Κόουεν, τονίζοντας πως «η βουλή αυτή θα έπρεπε να είχε διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ», όταν η χώρα ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο κ. Κόουεν δήλωσε πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε., Ολι Ρεν υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για σταθερότητα, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ψηφιστεί στην ώρα του ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2011 έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και το Δουβλίνο.
Η νευρικότητα στις αγορές κρατικού χρέους της περιφέρειας συνεχίζεται με τα ιρλανδικά ομόλογα να καθοδηγούν την πτώση εν μέσω φημολογιών ότι οι συζητήσεις περί διάσωσης δεν θα ανακόψουν την κλιμακούμενη κρίση της περιοχής. Στο στόχαστρο έχει τεθεί και η αγορά της Πορτογαλίας και Ισπανίας με το ισπανικό spread να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Herman Van Rompuy επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, οι οποίες εντάθηκαν από την ιρλανδική προσφυγή. «Εάν μάς λένε ότι θα υπάρξει μετάδοση, δεν θα γίνει επί οικονομικής βάσης, δεν θα γίνει επί μιας ορθολογικής βάσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Η Πορτογαλία «δεν πάσχει από στεγαστική φούσκα, ο χρηματοπιστωτικός της τομέας έχει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια», είπε προσπαθώντας να διαχωρίσει την κατάσταση της Πορτογαλίας από την κατάσταση της Ιρλανδίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε προειδοποίηση για τα κινδυνολογικά σχόλια ως προς τη ζώνη του ευρώ. «Μερικές φορές υπάρχουν αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες. Ζούμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για τις αγορές», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Αλλά «η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, εάν δεν είχαμε το ευρώ», τόνισε προσθέτοντας ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τη ζώνη του ευρώ.
«Χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη έχουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα» ως προς το χρέος και το έλλειμμα, είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο αναφερόμενος κυρίως στην Ισλανδία, «η οποία χρεοκόπησε». Θα μπορούσε επίσης να αναφερθεί στη Βρετανία, το έλλειμμα της οποίας για το 2009 βρισκόταν στο 11,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η S&P μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας

H πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιρλανδίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες από την Standard & Poor’s, με αρνητικό πρόσημο προοπτικής, καθώς η διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας σημαίνει την κλιμάκωση των δανειακών αναγκών του κράτους.
«Η ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε δανεισμό μεγαλύτερο των αρχικών μας προβλέψεων για να χρηματοδοτήσει τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες» ανακοίνωσε η S&P. Η S&P έκοψε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση του ιρλανδικού δημοσίου από Α σε ΑΑ- και τη βραχυπρόθεσμη από Α-1 από Α-1+.
Η μείωση αφήνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας 5 βαθμίδες πάνω από το επίπεδο του υψηλού κινδύνου ή «σκουπιδιού»(junk) και 5 βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα. Βρίσκεται πια στα ίδια επίπεδα με αυτά της Τσεχίας, Ισραήλ και Ν. Κορέας. «Με την εγχώρια ζήτηση να θεωρείται απίθανο να ανακάμψει μέχρι το 2012, το ακαθάριστο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει σε 120% στο τέλος του 2011» δήλωσε η S&P σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου