Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ρούσεφ επέλεξε η Βραζιλία

Αθήνα 984

Οι οπαδοί της, αποκαλούν την Ντίλμα Ρούσεφ "Σιδηρά Κυρία", τόσο γιά το "φορτωμένο" προσωπικό πρόγραμμά της, όσο και γιά την ικανότητά της να δουλεύει πολύ... Κι η "Σιδηρά Κυρία" καλείται, από το 55% των συμπατριωτών της, να κυβερνήσει τη Βραζιλία, πρώτη γυναίκα πρόεδρός της, αναλαμβάνοντας καθήκοντα επίσημα την πρώτη Ιανουαρίου 2011.  
Υποψήφια του "Κόμματος των Εργατών", η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας όπως υποστηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές, "θα μπορούσε να υπερτερήσει του αντιπάλου της, πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Ζοζέ Σέρα, από τον πρώτο κιόλας γύρο της αναμέτρησης, την 3η Οκτωβρίου"... Εμποδίστηκε όμως σε αυτόν τον "στόχο", επειδή ενόχλησε τότε πολλούς εκλογείς η δέσμευσή της, "να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις".
Λαμβάνει γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, επικρίνει με δριμύτητα --δημόσια-- υπουργούς, αυτά είναι ακόμα δύο από τα χαρακτηριστικά του πολιτικού 'προφίλ' της "Ντίλμα", όπως οι συμπατριώτες της, ακριβώς, την προσφωνούν...
Οικονομολόγος από την πλευρά των σπουδών της, η ίδια έχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας, πρόσφατά όμως έφθασε να είναι η "δεύτερη στην ιεραρχία" στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και από τη θέση της αυτή είναι που βοήθησε --αποφασιστικά-- στην υλοποίηση πολλών κρίσιμων επενδύσεων στις υποδομές σε πολλά σημεία της λατινοαμερικανικής χώρας.
Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα.
Σε νεαρή ηλικία, εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία. Συνελήφθη, μάλιστα, στο Σάο Πάολο το έτος 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο έτη εγκλεισμού στη φυλακή, την άφησαν ελεύθερη. Ποτέ δεν υπέκυψε, ούτε κατέδωσε, στα βασανιστήρια, στα οποία τήν υπέβαλαν κατά την δίχρονη κράτησή της.
Παντρέφτηκε δύο φορές και χώρισε άλλες τόσες. Εχει μιάν κόρη, την Πάολα ενώ, εδώ και πολύ λίγο καιρό, έγινε και γιαγιά.
Δηλώσεις
Η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε ήδη την πρώτη ημέρα της εκλογής της τον προστατευτισμό που εφαρμόζουν οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου και τον συναλλαγματικό πόλεμο που κατά την ίδια βρίσκεται σε έξαρση.
Ο προστατευτισμός αυτός «εμποδίζει τα φτωχώτερα κράτη να πραγματώσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», τόνισε η Ρούσεφ στην πρώτη, επινίκια, ομιλία της.
«Είμαστε εξίσου αντίθετοι στον συνλλαγματικό πόλεμο που σοβεί παγκοσμίως», πρόσθεσε η ίδια, την ίδια στιγμή που η Βραζιλία πλήττεται από την υπερτίμηση του εθνικού της νομίσματος, του ρεάλ, η οποία έχει μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα.
Ένεκα της «βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην ευρωστία τω αναπτυγμένων οικονομιών. Οι πολιτικές μας, οι αγορές μας, οι αποταμιεύσεις μας και οι αποφάσεις μας πρόκειται του λοιπού να γίνουν πιο σημαντικές», τόνισε η Ρούσεφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται «να κλείσει τη χώρα».
«Απεναντίας, θα υπερασπισθούμε τα μεγάλα ανοίγματα στις εμπορικές μας σχέσεις», τόνισε.
Η 62χρονη οικονομολόγος έκανε έκκληση για την θέσπιση «ακόμη πιο διαφανών και πιο φρόνιμων κανόνων για να ανακτηθεί ο έλεγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, περιορίζοντας την αλόγιστη κερδοσκοπία, η οποία ενισχύει την αβεβαιότητα των κεφαλαίων και των νομισμάτων».
Ο Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε πως «τείνει χείρα» προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως «ήγγικεν η ώρα της ενότητας» και υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί με όλους τους Βραζιλιάνους, ακόμη και εκείνους που δεν την τίμησαν με την ψήφο τους.
«Θα τιμήσω τη δημοκρατία, θα φροντίσω για την ελευθεροτυπία, την ανεξιθρησκία και θα εγγυηθώ μέσω του Συντάγματος τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.
 
Ο ηττημένος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία Ζοζέ Σέρα συνεχάρη αργά το βράδυ της Κυριακής την εκλεγείσα αντίπαλό του Ντίλμα Ρούσεφ και της ευχήθηκε να δουλέψει «για το καλό» της χώρας, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα του.
 
«Πάλαιψα με πολλή υπερηφάνεια για την προεδρία της Δημοκρατίας», τόνισε ο 68χρονος Σέρα, ο οποίος ευχαρίστησε τα «43,6 εκατ. Βραζιλιάνων» που ψήφισαν υπέρ του.
 
«Για όσους μας φαντάζονται ηττημένους, τους διαμηνύουμε πως μόλις αρχίσαμε τον πραγματικό αγώνα», τόνισε ο πρώην κυβερνήτης του κρατιδίου του Σάου Πάουλο, του πιο πλούσιο και πιο πυκνοκατοικημένου της χώρας.
 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες χαιρέτισε τη νίκη της Ντίλμα Ρούσεφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία και προέβλεψε πως κι εκείνη θα γίνει «άλλος ένας γίγαντας» της λατινοαμερικανικής πολιτικής.
«Θα αποστείλω ένα φιλί στην ακριβή μου Ντίλμα», τόνισε ο Τσάβες στο τέλος του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματός του «Γειά σου πρόεδρε».
«Έρχεσαι από μακριά, συντρόφισσα, το γνωρίζω. Όλοι γνωρίζουμε πούθε έρχεσαι: από τις μάχες για τη Βραζιλία, τις σκληρές μάχες. Μία γυναίκα με χαρακτήρα σφυρηλατημένο, μία γυναίκα πατριώτης», τόνισε ο Τσάβες.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέβλεψε πως η Ρούσεφ πρόκειται «να γίνει άλλος ένας γίγαντας» στα χνάρια της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ.
Ο Τσάβες είναι στενός σύμμαχος και συνεργάτης με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας Λουΐζ Ινάσιου ‘Λούλα' ντα Σίλβα, με τον οποίον έχει συνάψει σημαντικές διμερείς συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, του πετρελαίου, των διατροφικών προγραμμάτων και των υποδομών, κατά κύριο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου