Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ο Ρεν στρώνει το έδαφος για σκληρά μέτρα στην Κύπρο


Ο Ρεν  στρώνει το έδαφος για σκληρά μέτρα στην Κύπρο
Sofokleousin.gr

Το έδαφος για την επιβολή σκληρών μέτρων και μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο προετοιμάζει με δηλώσεις του ο Ολι Ρεν, επισημαίνοντας ότι «Σοβαρές μακροοικονομικές ισορροπίες», αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Ο Ολι Ρεν, ζητώντας παράλληλα επειγόντως τη λήψη μέτρων: «Χρειάζεται λήψη μέτρων στον χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα», είπε συγκεκριμένα, την ώρα που η Λευκωσία ετοιμάζεται για να υποδεχτεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το κλιμάκιο της τρόικας.

Η άποψη αυτή του κ. Ρεν για την κυπριακή οικονομία διατυπώθηκε γραπτώς έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε η Κύπρια ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, για το αν η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης και αφού, στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Απαντώντας (12 Ιουλίου 2012), για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρεται στα όσα ήδη συνέβησαν - δηλαδή στην προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ - και υποστηρίζει ότι "η σε βάθος εξέταση της οικονομίας της Κύπρου από την Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες".

Σχόλιο εδώ και τώρα: Η βασική ανισορροπία στην οικονομία της Κύπρου, μπορούμε να πούμε ότι είναι η ίδια πάνω κάτω που  ισχύει και στις άλλες χώρες της κρίσης. Η "οικονομία των τραπεζών" είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από την οικονομία της χώρας. Ετσι κάθε μικρή στραβοτιμονιά στις τράπεζες, που είναι εντελώς φυσιολογική σε εποχή τέτοιας παγκόσμιας κρίσης, παρασύρει στον Καιάδα ολόκληρες τις οικονομίες των χωρών αυτών, μόλις αυτές αναλαμβάνουν το βαρύ "καθήκον" να διασώσουν τον πυλώνα τους που λέγεται τράπεζες. Ειναι ένα είδος χορού του Ζαλόγγου  που "σέρνουν" τα γνωστά "κοινωφελή ιδρύματα" που δεν μπορεί παρά να έχει μία και μόνο κατάληξη.

2 σχόλια:

  1. Είναι προμελετημένες όλες οι κινήσεις της ΕΕ, Γιώργο. Ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί εκ μέρους της. Σωστή η τοποθέτηση σου στο σχόλιο, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει μάλλον να συμπληρώσω οτι όλοι όσοι ασχολούνται από πλευράς αναλυτων ΜΜΕ με την κρίση "ξεχνανε" να πουν οτι αν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από 1/20 ή 1/40 όπως ήταν στην Deutche Bank, αλλά και 1/10 περίπου στην Ελλάδα, ήταν φυσιολογικός, π.χ 1/4 οι τράπεζες δεν θα βούλιαζαν αμέσως μόλις το 10% των δανείων τους παρουσιάζει πρόβλημα, πράγμα φυσιολογικό μες την κρίση.Ελα όμως που αν μικρύνει ο δείκτης αυτός οι τράπεζες χάνουν το βασικό τρόπο γρήγορης κερδοφορίας-κερδοσκοπίας τους, αφού με ίδια κεφάλαια π.χ 1δις μπορούν να δανείζουν 10,20 ή 30 και 40 φορες περισσότερα.
    Στην Ελλάδα ας πουμε τα επισφαλή δάνεια είναι πάνω από 15%. Αρα οι τράπεζες είναι από χέρι τελειωμένες και πρέπει να κλείσουν τις τρύπες τώρα(με λεφτά δικά μας και τωρινα και μελλοντικα). Μετα αρχίζει ο χορός των διασώσεων και το αλληλοβούλιαγμα, η ύφεση, ο φαύλος κύκλος κλπ. όπου το θύμα βέβαια ξερουμε ποιο είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή