Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Υποτονική διαδήλωση και ώρα για ανατροπές στο συνδικαλιστικό κίνημα



Υποτονική η σημερινή (13/5) διαδήλωση των εκπαιδευτικών. Αποτέλεσμα της διάχυτης ηττοπάθειας της ηγεσίας της ΟΛΜΕ η οποία μπροστά στην επιστράτευση σπέρνει την υποταγή. Κανένας ενθουσιασμός, ελάχιστα συνθήματα, καμία ελπίδα, καμία προοπτική μαχητής και ανυποχώρητης στάσης στην κυβερνητική επίθεση. Όλα σαν σε προαποφασισμένο σενάριο.


Οι διαδηλώσεις «παλιού τύπου», καθηκοντολογικού χαρακτήρα που καλούσαν οι καλοβολεμένοι συνδικαλιστές και οι ακόλουθοί τους συναλλασσόμενοι με την εξουσία για το αποτέλεσμα, φθίνουν συνεχώς. Η κρίση ακόμη όμως δεν ανέδειξε το νέο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε πρωταγωνιστή που ανατρέπει τους ταξικούς συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού της κινήματος.


Υπάρχει κενό αναστροφής που πάει τις κινητοποιήσεις προς τα κάτω χωρίς νέα κίνηση προς τα πάνω. Εικόνα χειροτέρευσης των εργατικών κινητοποιήσεων σε στιγμές όξυνσης της επίθεσης εναντίον της εργατικής τάξης. Η ώρα της κρίσης βγάζει στην επιφάνεια τη σαπίλα του ρεφορμιστικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αλλά παραλύει και τις μολυσμένες δομές των συνδικάτων που έστησαν στο ρουσφέτι και την υποταγή. Η ανατροπή στο εσωτερικό τους γίνεται ακόμη δυσκολότερη.


Με δομές και ηγεσίες ενσωματωμένες πλήρως στο σύστημα συντριβής των εργατικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει καμία ελπίδα αντιστροφής της κατάστασης.


Καιρός να ξεκινήσουν από βαθιά και κάτω οι ανατροπές στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων. Νέες δυνάμεις, νέες οργανώσεις, νέες τακτικές και πρακτικές στη ρότα της ανατροπής του συστήματος χρειαζόμαστε. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα πραγματικά ταξικό και αποφασισμένο για την εξουσία της εργατικής τάξης. Και αυτό ξεκινάει από τη δουλειά του μυρμηγκιού στη βάση, στον απλό άνθρωπο, στον απλό εργαζόμενο. Εκεί που η κρίση χτυπάει και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμούς και συναλλαγές με την εξουσία. Μόνο εκεί βρίσκεται η δύναμη των εργαζομένων και οι εφεδρείες της ταξικής συνδικαλιστικής πρωτοπορίας.


Αν θέλουμε λαϊκές συμμαχίες εκεί είναι το έδαφός τους.

2 σχόλια:

  1. Η όποια κινητοποίηση (πόσο μάλλον μια απεργιακή) θέλει πολύ καλή προετοιμασία, αυταπάρνιση και σωστές τακτικές κινήσεις !

    Αλλιώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kι όμως αυτοί που δεν κατέβηκαν χτες στο δρόμο ενάντια στην επιστράτευση σήμερα μαζικά ψήφισαν την Απεργία διαρκείας που φυσικά δεν θα κάνουν.
    Το θετικό πάντως ήταν ότι οι συνελεύσεις ήταν πραγματικά μαζικές. Κατα τα άλλα, νόμιζα ότι ένα ποσοστό τουλάχιστο θα ΄ψηφιζε αυτό που σκέφτεται να κάνει και θα μπορούσαμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή