Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Αντισυνταγματικό το Μνημόνιο



Κόλαφος είναι για την κυβέρνηση Παπαδήμου, τον συνταγματολόγο υπουργό Οικονομικών και το νέο Μνημόνιο η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, καθώς χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικές 3 κεντρικές διατάξεις του: τη μείωση των ελάχιστων μισθών, την διαιτησία, και την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας.
Ειδικότερα η Επιστημονική Υπηρεσία τονίζει:
- Μείωση ελάχιστων μισθών: με το άρθρο 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος καθιερώνεται ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή η νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου, ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος. Ακόμη η Επιστημονική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι τα δικαστήρια θα κρίνουν αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, "εφόσον ευνοήτως το ζήτημα τεθεί ενώπιόν τους κατόπιν σχετικής δικαστικής προσφυγής".
Υπενθυμίζεται πως οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μειώνονται κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Επίσης, για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι μισθοί που ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.
- Διαιτησία: η έκθεση επισημαίνει πως τίθεται το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, συμφώνως προς την οποία, σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.
- Ρήτρα μονιμότητας: το Μνημόνιο καταργεί τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα λύονται οι συμβάσεις, χωρίς να προκύπτει, δηλαδή να προτείνεται και να αποδεικνύεται, κάποια συγκεκριμένη αιτία. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως πλέον το μόνο όριο που θα παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου