Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Προτείνουν ό,τι και το ΔΝΤ για τη σωτηρία των τραπεζών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες είναι ίδια με του ΔΝΤ.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο «Κόκκινο» τι σημαίνει ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος που προτείνουν, είπε ότι υπάρχουν δύο σενάρια:
«Το σενάριο της έμμεσης κρατικοποίησης που είναι το ένα σενάριο που προτείνει και το ΔΝΤ μη σκεφτείτε ότι το προτείνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ» και υπάρχει και η «δεύτερη εκδοχή του που είναι η διατήρηση του ελέγχου από τους ιδιώτες στην οποια περίπτωση θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδας». Ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι η έμμεση κρατικοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η «βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά».
  • Το κράτος πάντα παρεμβαίνει υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Οταν ανοίγονται πεδία κερδοφορίας, το κράτος δίνει κονδύλια και πολύμορφες ενισχύσεις για τη γιγάντωσή τους. Οταν μετά από έναν ξέφρενο ρυθμό κερδοφορίας συναντάνε δυσκολίες, πάλι παρεμβαίνει είτε με παχυλά πακέτα είτε και με διάφορες μορφές προσωρινού «δημόσιου» ελέγχου για να τους σώσει.
  • Τίποτα καλό δεν πρέπει να περιμένει ο λαός από τη λεγόμενη έμμεση κρατικοποίηση των τραπεζών. Θα είναι εξυγίανσή τους με τα λεφτά του ελληνικού λαού για να τις ξαναπουλήσουν σε ιδιώτες. Κάτι παρόμοιο κάνει και ο Ομπάμα, κοινωνικοποιώντας τα χρέη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Η «βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά» σημαίνει νέα παχιά κονδύλια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αν τώρα λένε ότι θα εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΔΝΤ για τις τράπεζες, φανταστείτε τι θα λένε και τι θα κάνουν αν θα είναι και κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου