Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Συντριβή Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές

real.gr

Συντριβή Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογέςΟι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υπέστη μεγάλη ήττα σήμερα στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όπως δείχνουν δύο exit polls.
Σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, οι βασικοί αντίπαλοι της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κέρδισαν το 38 με 39% των ψήφων διασφαλίζοντας τον έλεγχο της περιφερειακής βουλής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε συνεργασία με τους Πράσινους, που κέρδισαν το 12% των ψήφων.
Το CDU φαίνεται να κερδίζει μόλις το 26% των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό που σημειώνει το κόμμα στο κρατίδιο αυτό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2010 οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν κερδίσει σχεδόν 35%.
Εξάλλου οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, φαίνεται να καταφέρνει να μπει στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι σχημάτιζαν στο κρατίδιο αυτό μια κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής την Χανελόρε Κραφτ.
Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του έπειτα από την ήττα που υπέστη το CDU στις περιφερειακές εκλογές.
Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ρέτγκεν, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.
«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές.
Πάντως ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου