Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ξημέρωνε 3 Δεκέμβρη

Νύχτα από τις 2 στις 3 Δεκέμβρη του 1944. Όλη η Αθήνα ετοιμάζεται για το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής 3 Δεκέμβρη. Η διαδήλωση απαγορεύτηκε αργά το βράδι. Άλλοι το έμαθαν, άλλοι όχι. Όλη νύχτα χιλιάδες σε όλες τις γειτονιές έγραφαν συνθήματα και ζωγράφιζαν τους πόθους του λαού που πάλεψε το ναζισμό και τον νίκησε, πάνω σε πλακατ και πανό.

Μετά το τελεσίγραφο του Σκόμπι η σύγκρουση ήταν πια αναπόφευκτη.
Από το Ριζοσπάστη του Σαββάτου διαβάζουμε στο "Σαν σήμερα":


1944 Με ιταμό τελεσίγραφο, ο Σκόμπι απαιτεί το μονόπλευρο αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, ειδάλλως απειλεί τον ελληνικό λαό ότι θα «πεινάσει». Ανήμερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφασίζει τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Ξεσηκώνεται γενική κατακραυγή.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ διακηρύσσει ότι αγωνίζεται για τη διατήρηση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με την προϋπόθεση ότι θα βάλει άμεσα σε εφαρμογή το εξαγγελθέν πρόγραμμά της για κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών με το γρήγορο δημοψήφισμα και ελεύθερες εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Τονίζει, επίσης, ότι μοναδική λύση, που εξυπηρετεί την ησυχία του λαού και την ομαλότητα, είναι η πλήρης αποστράτευση όλων των ένοπλων δυνάμεων, ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ - Ορεινής Ταξιαρχίας - Ιερού Λόχου και των σχηματισμών Μέσης Ανατολής, η εκκαθάριση των Σωμάτων Ασφαλείας και των κρατικών υπηρεσιών, η τιμωρία των προδοτών.


Η ΚΕ του ΕΑΜ καλεί το λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 3 του Δεκέμβρη και στις 4 του ίδιου μήνα να κηρυχτεί γενική απεργία, ενώ οι υπουργοί του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ, που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, παραιτούνται.

Στις 3 του Δεκέμβρη, οι Αγγλοι και τα ανδρείκελά τους της κυβέρνησης Παπανδρέου προχωρούν στο αιματοκύλισμα του άοπλου λαού της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου