Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τα δάκρυα θλίψης για το Ριζοσπάστη

Μεγάλη κουβέντα προσπαθούν να ανοίξουν τα αστικά ΜΜΕ χύνοντας μαύρο δάκρυ για τους εργαζόμενους στο Ριζοσπάστη.
Το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1, και ενώ μιλούσαν για το φορολογικό, ο Ν.Σοφιανός δεν μπόρεσε να πει λέξη γι αυτό αφού δέχτηκε ερωτήσεις, αλλά και επίθεση από τον Α.Ντινόπουλο, για το ζήτημα των εργαζόμενων στο Ριζοσπάστη.
Ξεχνάνε βέβαια όλοι, ακόμη κι αν λένε ότι δεν το ξεχνάνε όπως η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ότι ο Ριζοσπάστης δεν είναι μια ακόμη επιχείρηση με σκοπό το κέρδος. Ο "Ρ" είναι όργανο προπαγάνδας των κομμουνιστών και φυσικά δεν έχει αποθηκεύσει κέρδη σε λογαριασμούς στην Ελβετία όπως έχουν κάνει άλλοι και τώρα κοιτάζουν αδιάφορα αλλού. Ο "Ρ" αντίθετα χρηματοδοτείται από το ΚΚΕ και στηρίζεται για να υπάρχει από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Τέλος είναι αυτονόητο ότι ο "Ρ" θα υπάρχει, γιατί απλά δε γίνεται να μην υπάρχει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και θα παίζει το ρόλο που πρέπει να παίξει.
Βέβαια όταν μέσα στον  καπιταλισμό "βρέχει άγρια  κρίση" δεν μπορεί να μη βραχείς επειδή συμβαίνει να είσαι κομμουνιστής. Τα προβλήματα του "Ρ" είναι αποτελέσματα της κρίσης του καπιταλισμού και αποδεικνύουν απλά το εξής: Δεν μπορούν να υπάρξουν "υγιή νησιά" μέσα στην  θάλασσα της καπιταλιστικής κρίσης ακόμη κι αν οι προθέσεις είναι οι καλύτερες, ακόμη κι αν μιλάμε για διαχείριση από κομμουνιστές. 
Ακόμη πρέπει να πούμε ότι φυσικά άλλη είναι η αντιμετώπιση των αστικών κομμάτων από το σύστημα και άλλη η αντιμετώπιση του ΚΚΕ. Στόχος του συστήματος είναι η εξαφάνιση του ΚΚΕ με όποιο τρόπο, αν είναι δυνατόν, και η διάσωση των αστικών κομμάτων που εκπροσωπούν τα συμφέροντά του. Ακόμη κι αν ρυθμιστούν προκλητικά τα υπέρογκα χρέη των ΠΑΣΟΚ,ΝΔ(110εκ ή περίπου τόσα!) δεν θα γίνει το ίδιο με τα ελάχιστα συγκριτικά των επιχειρήσεων του ΚΚΕ(που δεν έχουν σκοπό το κέρδος). Δε χρειάζεται πολλή σοφία για να καταλάβει κανείς ότι το ΚΚΕ θα κυνηγηθεί με κάθε τρόπο.
Οι κομμουνιστές λοιπόν δεν μπορούν να αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του επαναστατικού κόμματος και της προπαγάνδας του.

Αρκετά αναλυτικά τα λέει και η επιστολή του Χρ.Μανταλόβα, εκπρόσωπου του Ριζοσπάστη στην ΕΣΗΕΑ


«Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Η έγγραφη πρόσκλησή σας σε συνάντηση "προκειμένου να συζητήσουμε εργασιακά ζητήματα τα οποία αφορούν στην εφημερίδα" επιβεβαιώνει ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετη αντίληψη για το τι είναι ο "Ριζοσπάστης" και το ρόλο των συνδικάτων. Κυριολεκτικά "βάζετε στο ίδιο τσουβάλι" τα αστικά μέσα ενημέρωσης με τις εργατικές εφημερίδες (στις οποίες ανήκει ο "Ρ"). Τα δύο είδη μέσων ενημέρωσης εξυπηρετούν όχι απλώς διαφορετικά, αλλά συγκρουόμενα συμφέροντα και ανάγκες. Για αυτό θεωρώ αναγκαίο να αποσαφηνίσω τη δική μας αντίληψη, την αντίληψη των κομμουνιστών για αυτό το ζήτημα.

Ιδιοκτήτες των αστικών μέσων ενημέρωσης, όπως ο ίδιος ο όρος αποκαλύπτει, είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης που χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά για να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Να στηρίξουν δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος αντικειμενικά γεννά και τρέφει την ανεργία, συρρικνώνει διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.

Στην αντίπερα όχθη, ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι ιδιοκτησία κεφαλαιοκρατών. Ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αποτελεί βασικό μέσο διαφώτισης, προπαγάνδας και ενημέρωσης των μελών του ΚΚΕ, των εργαζομένων γενικότερα, οργάνωσης της πάλης που τελικό στόχο έχει την ανατροπή του καπιταλισμού. (Αν και προφανές από τα παραπάνω, το σημειώνουμε για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, στόχος του δεν είναι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ειδικά για τον "Ριζοσπάστη", οι όποιες λειτουργίες του προσομοιάζουν με αυτές μιας καπιταλιστικής επιχείρησης αφορούν αποκλειστικά και αναγκαστικά στη νομική του υπόσταση, έτσι όπως ορίζει η κυρίαρχη αστική αντίληψη. Επίσης αξίζει να υπενθυμίσουμε τη δημόσια δήλωση του ΚΚΕ ότι χρηματοδοτεί τα δικά του μέσα ενημέρωσης). Στον "Ριζοσπάστη" απασχολούνται μέλη και οπαδοί του Κόμματος, που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο. Δεν υπάρχει σχέση εργοδοσίας - εργαζόμενου, όπου ο εργαζόμενος είναι ξένος, απαλλοτριωμένος ως προς το αντικείμενο που παράγει. Η έκδοση του "Ριζοσπάστη" είναι συνειδητή επιλογή μας και υπόθεση όλων μας.

Η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος πλήττει αντικειμενικά και το ΚΚΕ. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ είναι γνωστά στο λαό. Όπως γνωστές είναι και οι συνέπειες που παράγουν. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους, σε ό,τι αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπηρετούν τη στήριξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ρόλος κάθε σωματείου είναι να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων κατά κλάδο, προκειμένου να εμποδίσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να διαμορφώσει καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης. Τελικά, να συμβάλει στην ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης που θα έρχεται σε ρήξη με την εξουσία των κεφαλαιοκρατών.

Τη δράση αυτή τη στηρίζει σε καθημερινό επίπεδο ο "Ριζοσπάστης" αναδεικνύοντας τους εργατικούς αγώνες, τη δράση των σωματείων, αποκαλύπτοντας τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς στους χώρους δουλειάς (απεναντίας τα αστικά ΜΜΕ - με οποία μας τσουβαλιάζετε - συγκαλύπτουν, παραπλανούν, διαστρεβλώνουν με στόχο να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στους καπιταλιστές).

Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και αν αποδεχθούμε ότι η αντίληψη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπηρετεί τη λογική του αγώνα, μπαίνει το εξής ερώτημα: Απέναντι σε ποιον θα εκπροσωπούσε η ΕΣΗΕΑ τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ που δουλεύουν στον "Ριζοσπάστη" και με ποιο στόχο; Να το πούμε λίγο πιο λιανά: Ισχυρίζεστε ότι θα εκπροσωπήσετε κομμάτι του ΚΚΕ απέναντι στο ΚΚΕ, με στόχο να αναδείξετε την αντίθεση των συμφερόντων κεφαλαίου - εργατικής τάξης και το αναγκαίο της ανατροπής του καπιταλισμού; Αν αυτός δεν είναι ατόφιος παραλογισμός (στην υπηρεσία του κεφαλαίου θα προσθέταμε) τότε τι είναι;»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου