Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η «Αυγή» σημαιοφόρος της αντιΚΚΕ λάσπης με αφορμή τον «Ριζοσπάστη»


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 Ο «Ριζοσπάστης», ξέροντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει η έκδοση μιας κομματικής εφημερίδας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα υπαρκτά προβλήματα στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και όταν ο τόπος βοούσε, με επιστολές εργαζομένων στο «Κόκκινο», ή με επιστολές εργαζομένων στην «Αυγή», που ζητούσαν εδώ και τώρα τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους.
Αλήθεια, οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν από επιχειρήσεις; Τις δικές τους. Δεν καταλαβαίνουν πώς και γιατί η οικονομική κρίση δημιουργεί αυτές τις τεράστιες δυσκολίες; Μήπως τα Μέσα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα; Μήπως δεν αναγκάζονται να καθυστερούν πληρωμές, μήπως δεν τους έχει επηρεάσει η κρίση; Ισως τώρα με τη μεγάλη κρατική χρηματοδότηση να το «παίζουν άνετοι», άλλωστε το σύστημα θέλουν να υπηρετήσουν.

Αλλά μήπως και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα δεν ήταν ακόμα μεγαλύτερα, όταν ο ΣΥΝ είχε μικρότερα εκλογικά ποσοστά; Πώς τα έβγαζαν πέρα; Πώς τα βγάζουν και τώρα με τέτοια χαμηλή κυκλοφορία της «Αυγής»; Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού στον Τύπο υπάρχουν δεκάδες αναφορές για τα οικονομικά προβλήματα στα Μέσα προπαγάνδας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι στάση κράτησε το ΚΚΕ απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα; Η στάση του ΚΚΕ ήταν και παραμένει στάση αρχών. Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην ΕΣΗΕΑ, όποτε έμπαινε θέμα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονταν κατά, υπερασπιζόμενος το χαρακτήρα τους ως κομματικών Μέσων και όχι ως καπιταλιστικών επιχειρήσεων, από τις οποίες ο εργοδότης θέλει να αποσπάσει κέρδος, ή να στηρίξει συνολικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα, όταν, για παράδειγμα, έμπαινε ζήτημα απεργίας των τεχνικών στο «Κόκκινο». Ο «Ριζοσπάστης», ξέροντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει η έκδοση μιας κομματικής εφημερίδας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα υπαρκτά προβλήματα στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και όταν ο τόπος βοούσε, με επιστολές εργαζομένων στο «Κόκκινο», ή με επιστολές εργαζομένων στην «Αυγή», που ζητούσαν εδώ και τώρα τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους.

Η ίδια η «Αυγή» ενημέρωνε τους αναγνώστες της το Μάρτη του 2012 για μια συνέλευση που έγινε στα γραφεία της παρουσία του Αλ. Τσίπρα, όπου αναλύθηκε η «οριακά δύσκολη οικονομική κατάσταση και τι μπορεί να γίνει προκειμένου η "Αυγή" (αλλά και το "Κόκκινο" - η αδερφή επιχείρηση) να επιζήσουν». Τα ξέχασαν αυτά; `Η μήπως άλλαξε κάτι μετά τις τελευταίες εκλογές και ξαφνικά κολύμπησαν στο χρήμα;

Βεβαίως, θα μπορούσαμε, όπως κάνουν οι ίδιοι, στέλνοντας non paper σε διάφορους αστούς δημοσιογράφους για να κάνουν παραπολιτική προπαγάνδα, να κάνουμε το ίδιο για την «Αυγή» και το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα τους. Δεν το κάναμε, γιατί από θέση αρχών θεωρούμε και κάνουμε ανοιχτή ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση και όχι κουτσομπολιά του χειρίστου είδους που κάνουν μέσω της «Αυγής». Είναι και αυτή μια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» από τη μια και στον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» από την άλλη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν και απ' αυτό συμπεράσματα.

Δεν περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» να κρατήσουν στάση αρχών απέναντι στο ΚΚΕ. Αλλωστε, σε όλη την ιστορική τους διαδρομή, αυτό δεν υπήρξε ποτέ το «δυνατό» τους σημείο. Καλούμε όμως κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο άνθρωπο να προβληματιστεί για όσα του λέει το ΚΚΕ, με αφορμή και τη συρρίκνωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη», τις συνθήκες που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση.

Αλλά να βγάλει συμπεράσματα και από το μένος με το οποίο εχθροί και τάχα «φίλοι» επιτίθενται στο ΚΚΕ, με ενιαία επιχειρηματολογία, είτε βρίσκονται στην όχθη των αστών, είτε πασχίζουν να τους πείσουν ότι είναι πλέον ικανοί να ασκήσουν διαχείριση για λογαριασμό τους.
Π. Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου