Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Για νέες μαύρες τρύπες οι τράπεζες -Στο κενό οι "θυσίες"

Eνδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Eurobank για τα ποσά που έχει ήδη λάβει και θα λάβει για την ανακεφαλαιοποίησή της. Εχει ήδη πάρει 4δις και θα πάρει ακόμη 1,8 δις. Με λίγα λόγια οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν αφού καθαρίζει το Δημόσιο(με απλά λόγια εμείς) όποτε κάνουν κάποιο "λάθος" και βρεθούν σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη συνέχεια, όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνουν στο 17% του συνόλου, δείχνουν ότι οι τράπεζες θα ξαναβρεθούν σε "δυσκολία"...
Όταν μια τράπεζα (πρέπει να) έχει ίδια κεφάλαια(Core tier 1) το 6% των περιουσιακών της στοιχείων(assets)-όπου το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αποτελούν τα δάνεια που αναμένεται να αποπληρωθούν-, και το 17% αυτών των δανείων δεν εξυπηρετείται, τότε προκύπτει και πάλι μαύρη τρύπα. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια για τον τρόπο λειτουργίας του "πυλώνα" της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτό σημαίνει ότι  τα χρήματα που πηγαίνουν για τη διάσωση "της οικονομίας ΜΑΣ"(δηλ. των τραπεζών), πάνε άκλαυτα.
Κατά τα άλλα φταίνε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι για τη χρεοκοπία του κράτους. ενώ το "μαζί τα φάγαμε" πουλάει μια χαρά.

(Τα παρακάτω τα διαβάσαμε στο reporter.gr)
Εurobank: 1,8 δισ. ευρώ θα πάρει από την δόση για την ανακεφαλαιοποίηση

Η Eurobank ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι χρειάζεται 5,8 δις ευρώ για την αναπλήρωση των κεφαλαίων της από τις ζημίες που υπέστη κατά την περικοπή του ελληνικού χρέους το Μάρτιο με το PSI και το Δεκέμβριο με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

H Εurobank έχει ήδη λάβει 4 δις ευρώ περίπου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και αναμένεται να λάβει 1,8 δις ευρώ ακόμη για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, είπαν στελέχη της εταιρίας σε αναλυτές. Τα 50 δις ευρώ από το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 130 δις ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι τράπεζες σε αντάλλαγμα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποκτήσουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core tier 1) τουλάχιστον 6% και τα μετατρέψιμα ομόλογα ή τα λεγόμενα CoCos να αυξηθούν έως το 9%. Ο ιδιωτικός κλάδος θα πρέπει να συμμετάσχει με ποσοστό τουλάχιστον 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παραμείνουν ιδιωτικά.
Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ζημίες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως αναμενόταν, εξαιτίας των υψηλών προβλέψεων και της πτώσης των εσόδων της, καθώς η ύφεση συνεχίζει να πλήττει την εγχώρια οικονομία.
Ειδικότερα, ο όμιλος είπε ότι οι ζημίες στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα 223 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες εννεαμήνου να διαμορφώνονται στα 1,095 δις ευρώ.
Με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και με έναν στους τέσσερις άνεργους, οι Έλληνες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση των προβλέψεών τους για επισφαλή δάνεια.
"Το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά. Υπάρχει πιθανότητα ενός άλλου κύματος επισφαλειών μετά τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νίκος Νανόπουλος σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.


Επισφάλειες

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 17% του συνόλου, από 14% το πρώτο τρίμηνο. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 21,3% του χαρτοφυλακίου από 17,6% στο τέλος Μαρτίου. Ειδικότερα, οι προβλέψεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,3% και ανήλθαν σε 1,2 δις συνολικά το εννεάμηνο του 2012, καλύπτοντας το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στελέχη της τράπεζας είπαν ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης της Blackrock για τις επισφάλειες έως τα τέλη του 2014, οι ζημίες αναμένεται να φτάσουν τα 4,9 δις ευρώ. Ενώ η τράπεζα είχε ήδη προβλέψει 4,6 δις ευρώ, το ποσό ήταν χαμηλότερο κατά 1,3 δις ευρώ περίπου σε σχέση με τις προβλέψεις της Blackrock. Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 4,0% το τρίτο τρίμηνο και λόγω του υψηλού κόστους άντλησης ρευστότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου