Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Πέντε νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες σε συγκρούσεις στο Κάιρο

902.gr
ΑΡΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Από τις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Αιγύπτιου προέδρου κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο


Πέντε νεκροί και 350 τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, στις συγκρούσεις που διήρκεσαν μέχρι τα χαράματα της Πέμπτης, γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Πριν λίγη ώρα, άρματα του αιγυπτιακού στρατού,παρατάχθηκαν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο.

Τα σοβαρότερα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν χτες όταν η κυβερνώσα «Μουσουλμανική Αδελφότητα» ζήτησε από τους οπαδούς της να εισέλθουν στο χώρο του προεδρικού Μεγάρου, όπου είχαν κατασκηνώσει περίπου 300 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Οι υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς, διαλύοντας με μανία τους καταυλισμούς και οι τελευταίοι αποχώρησαν για λίγο, επιστρέφοντας στη συνέχεια με βόμβες μολότοφ. Οι οπαδοί της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια των συγκρούσεων και απάντησαν με πέτρες ώσπου οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, για ώρες, και στους δρόμους έξω και γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, ζητώντας «να δοθεί μια ευκαιρία στις προσπάθειες που γίνονται τώρα για να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος».

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι μιλώντας νωρίτερα επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της 15ης Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ παραμένει, όπως πρόσθεσε, «η πόρτα ανοικτή για διάλογο», υπαινισσόμενος το ενδεχόμενο κάποιων βελτιωτικών αλλαγών στο σχέδιο Συντάγματος.

Από την άλλη, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, επέκρινε τον πρόεδρο Μόρσι για τους χειρισμούς της κρίσης κατηγορώντας τον ότι δεν διαφέρει, εάν δεν είναι ακόμη χειρότερος, από τον προκάτοχό του, Χόσνι Μουμπάρακ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με άλλους αντιπολιτευόμενους ηγέτες, απέρριψε την πρόταση του αντιπροέδρου Μέκι και κατηγόρησε τους υποστηρικτές του προέδρου για «κακόβουλη και απροκάλυπτη βία» κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Επιπλέον, απαίτησε απόσυρση του σχεδίου συντάγματος, ακύρωση του δημοψηφίσματος και ανοιχτές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Το ίδιο διάστημα παραιτήθηκαν άλλοι τέσσερις σύμβουλοι του προέδρου Μόρσι από το 17μελές συμβουλευτικό φορέα, όπως είχαν κάνει νωρίτερα άλλοι δύο συνάδελφοί τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κρίσης από τον πρόεδρο. Ο γενικός γραμματέας της κρατικής επιτροπής διοργάνωσης του δημοψηφίσματος, Ζ. Μπάλσι, είπε ότι οι δικαστές δεν θα εποπτεύσουν τη διαδικασία διεξαγωγής του εάν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις και δεν αποσυρθεί το σχέδιο Συντάγματος, ενώ ο νέος (διορισθείς από τον πρόεδρο Μόρσι) Γενικός Εισαγγελέας διέταξε έρευνα κατά του προεδρεύοντα της ένωσης δικαστών Αχμέντ Ελ Ζιντ, που είχε επίσης ζητήσει ματαίωση του δημοψηφίσματος.

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του προέδρου της Αιγύπτου, έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Στο Σουέζ, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν και έκαψαν τα γραφεία της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», ενώ συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο πλευρών σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στην Ισμαηλία, στην βιομηχανική πόλη Μαχάλαχ και στην επαρχία Μενουφίγια του Δυτικού Νείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου