Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η δήλωση του Α.Τσίπρα:Άκυρο το μνημόνιο -Διευρυμένο μέτωπο με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ;



Εντυπωσιακή δήλωση του Α.Τσίπρα σε ύφος και τόνους που θύμιζαν καλές στιγμές του Α.Παπανδρέου λίγες ώρες αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο κ.Παπούλια.
«Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο» είπε ο Α.Τσίπρας.
«Οι πολίτες έδωσαν τέλος στα σχέδια μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ και 150.000 απολύσεων στο δημόσιο», είπε και πρόσθεσε ότι «τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας και αυτό είναι σημαντική νίκη για κοινωνία»

«Ας σταματήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Δε μας αφορά κάτι τέτοιο. Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, του καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν στείλει επιστολή σε ΔΝΤ και ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους ότι θα εφαρμόσουν πιστά το μνημόνιο. Αν δεν το πράξουν τους καλώ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, δεν πείθουν ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους».
Η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού απ΄'ότι φαίνεται ο  ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει οτι η διάθεση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι αποφασισμένος να μην την δεχτεί και να προχωρήσει σε εκλογές.
 Διερυμένο μέτωπο με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τα ραντεβού με τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή δείχνουν  οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ήδη για τις επερχόμενες εκλογές και βρίσκεται πιθανά σε προσπάθεια διεύρυνσης του Αριστερού ψηφοδέλτιου του ΣΥΡΙΖΑ που θα εμφανιστεί πιο πειστικά σαν ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο αν πεισθούν η ΔΗΜΑΡ, οι οικολόγοι πράσινοι ή και άλλες δυνάμεις όπως η Κοιν.Συμφωνία να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Εννοείται πως κάτι τέτοιο τρομοκρατεί πρώτα απ'όλους το ΠΑΣΟΚ που καθώς βρίσκεται ήδη σε βαθιά κρίση φοβάται την πραγματική εκλογική του εξάτμιση.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί πρέπει να θεωρείται εξ ίσου πιθανή και μια Δεξιά Νεοφιλελεύθερη συνεργασία ανάμεσα σε Δημιουργία Ξανά, Δράση και ΔΗ.ΣΥ. που δεν θα αρέσει καθόλου στη ΝΔ που θα έχει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Πίεση βέβαια θα δεχτεί και το ΚΚΕ που όμως έχοντας συγκεκριμένη σκληρή και σωστή πολιτική ανησυχεί πολύ λιγότερο. Απλά το ΚΚΕ θα πρεπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει τους ψηφοφόρους που θα μαγνητίζονται από μιά ατμόσφαιρα ΠΑΣΟΚ 1981. Θα ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα αυτό αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου