Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Yπενθυμίσεις:Μέρκελ: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το Μνημόνιο»

 Πριν καλά καλά ανακοινωθεί το 100% των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογων, άρχισε το γαιτανάκι των υπενθυμίσεων, πιέσεων, παραινέσεων, συμβουλών, δηλάδή ανοιχτών εκβιασμών για να ακυρωθεί ητο ΟΧΙ που είπε χθες ο λαός στη σκληρή λιτοτητα και τις πολιτικές των μνημονίων.
Να τι γραφει σήμερα το ΒΗΜΑ
ΤΟ ΒΗΜΑ
«Η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να είναι εφικτή μετά τις εκλογές», ανέφερε
Μέρκελ: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το Μνημόνιο»



Βερολίνο, Γερμανία
Όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει τελικώς από τις εκλογές θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει συμφωνήσει, σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια, τόνισε την Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

«Η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να είναι εφικτή μετά τις εκλογές», ανέφερε.

«Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι τα προγράμματα που συμφωνήσαμε με την Ελλάδα θα συνεχισθούν», σημείωσε.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στην οδό των μεταρρυθμίσεων στην οποία συμφώνησε, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος μπροστά για την Ελλάδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς» από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν «μακροπρόθεσμα, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, «θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και απορρίπτει μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης που θα αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους.

Το Βερολίνο, σημείωσε, θα περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κέρδισε χθες τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, έχει δηλώσει πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Από την άποψή μας, μια νέα διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου δεν είναι δυνατή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε ανάπτυξη με νέα χρέη, θέλουμε, μάλλον, ανάπτυξη μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων».

Ο Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως η καλή σχέση της κ. Μέρκελ με τη Γαλλία θα συνεχιστεί υπό τον κ. Ολάντ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τη Δευτέρα τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας. «Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της σύνεσης στην Ελλάδα», είπε σε δηλώσεις του στο Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, μία κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού», κάτι που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα, όπως είπε.

«Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Ευρώπη», τόνισε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα και είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Εξέφρασε, ωστόσο, κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, καθώς πλήττονται διπλά, από τις δημοσιονομικές περικοπές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη δεν πρέπει τώρα «να ξεχαρβαλωθεί», αλλά να συνεχίσει ενωμένα, όπως επιτάσσει το πεπρωμένο της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική, υποστήριξε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου