Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Όλα καλά για Τσάβεζ- Νίκη με 55% και 80% συμμετοχή!

Ο Ούγκο Τσάβεζ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας με 55% έναντι 45% του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες που όμως "προειδοποίησε" τον Τσάβεζ να μην αγνοήσει πως το 50% τον καταψήφισε...
Μένει να δούμε αν αρχίσουν τις φωνές ο Καπρίλες και οι γύρω του "ανακαλύπτοντας" παρατυπίες  που θα αμφισβητούν την νομιμοποίηση της νέας εντολής στον Τσάβεζ. Η συμμετοχή πάντως του 80%(!) είναι εντυπωσιακή και δείχνει την κρισιμότητα που είχαν οι εκλογές και για το λαό και για τους εχθρούς του.
Ειναι επίσης φανερό όμως ότι αυτή η διαδικασία "πορείας προ το σοσιαλισμό" που έχει επιλέξει ο Τσάβεζ δεν μπορεί να κρατησει για πολύ ακόμη αν δε γίνουν τα δραστικά βήματα που απαιτούνται για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού. Ακολουθώντας αυτό το δρόμο δε μπορεί παρά να υπάρξει φθορά και κατόπιν πισωγύρισμα.


Να τι λέει το σάιτ της ΕΡΤ για την επανεκλογή Τσάβεζ, που θεωρεί τον Καπρίλες κεντροαριστερό παρά το ότι συσπείρωνε τα δεξιά κόμματα και ήταν η ελπίδα της αντίδρασης.

Επανεκλογή Τσάβες στην Βενεζουέλα- Άνετη επικράτηση


"Με τις εκλογές αυτές, αποδείξαμε ότι είμαστε μία από τις καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου" δήλωσε ο Τσάβες από το μπαλκόνι από το παλάτι Μιραφλόρες, γνωστό και ως παλάτι του λαού (Reuters)



Παγιώνεται ως κυρίαρχη πολιτική μορφή στην Λατινική Αμερική, ο Ούγκο Τσάβες. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, συγκέντρωσε ποσοστό 54% έναντι του καθόλου ευκαταφρόνητου 44,97% του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες. Η άνετη επικράτηση του Τσάβες, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καράκας. Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και από τους συμμάχους του στην ευρύτερη περιοχή από την Κούβα μέχρι τη Βολιβία. Η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, έγραψε στο twitter
«η νίκη σου είναι η νίκη μας. Και νίκη της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής».Σήμερα αποδείξαμε ότι η Δημοκρατία της Βενιζουέλας, είναι μία από τις καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου, είπε ο ίδιος ο Τσάβες, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, από το παλάτι Μιραφλόρες, γνωστό και ως παλάτι του λαού, στο Καράκας.
Δείτε το video

«Μην αγνοήσετε ότι σχεδόν το 50% σας καταψήφισε»
Ο Ενρίκε Καπρίλες (στη φωτογραφία αριστερά) ο 40χρονος κεντροαριστερός πολιτικός, αν και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας για την νίκη του, άφησε σαφείς αιχμές για αλλαγή πολιτικής στη χώρα.

Ελπίζω ότι το κόμμα που ασκεί την εξουσία εδώ και 14 χρόνια θα καταλάβει ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού δεν συμφωνεί με αυτήν, είπε.

Ευχαριστώντας τα 6,1 εκατομμύρια ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις εκλογές, δήλωσε παρών στα πολιτικά δρώμενα του τόπου

Για να ξέρεις να κερδίσεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις σημείωσε χαρακτηριστικά.


Συμμετοχή που άγγιξε το 80%
Σε σχέση πάντως, με τις προηγούμενες προεδρικές, ο Τσάβες, συγκέντρωσε εμφανώς μειωμένα ποσοστά, γεγονός που αντανακλά και την απογοήτευση που υπάρχει μεταξύ των πολιτών για την αποτυχία του να επιλύσει τα προβλήματα της εγκληματικότητας της διαφθοράς και των εκβιασμών.

Η συμμετοχή στις εκλογές, κυμάθηκε στο 80% η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που αποτιμάται θετικά, την ώρα που ο Τσάβες, δέχεται βολές περί δημοκρατικότητας από τους επικριτές του.

1 σχόλιο:

  1. κανένα κίνημα με λαϊκη βάση σε καπιτιαλισμό δεν μποερει να αποφύγει τελικά το "ποιός - ποιόν". Ο αγώνας για την εξουσία είναι ταξικός όχι "δημοκρατικός". Τι θα κάνει ο Τσάβες με τις μικροαστικές αντιιμπεριαλιστικές αντιλήψεις του; Κατα πόσο μπορεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της κυβερνητικης εξουσίας του με καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να αποκρύπτει την ταξική μάχη για την εξουσία; Σε αυτή την πορεία ή θα πάει μέχρι τέρμα ή θα επαναφέρει αντικειμενικά τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή