Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Δύσκολες εκλογές στη Βενεζουέλα σήμερα


Κρίσιμες εκλογές στη Βενεζουέλα σήμερα
Είναι μάλλον φανερό ότι με αφορμή το αποτέλεσμα, θα επιχειρηθεί ανατροπή του Προέδρου Τσάβεζ με κάθε τρόπο.
Φαίνεται πως ο Τσάβεζ θα κερδίσει τις εκλογές αφού οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μέχρι και 10 μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι ( «Δικαιοσύνη Πρώτα»,«Movimiento Primero Justicia»)
Το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι αυτή η νίκη όμως θα κρίνει και τον τρόπο που θα επιλέξουν οι αντίπαλοί του για να τον αποδυναμώσουν και να τον ανατρεψουν. Αν δούμε την τακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες(πχ στο Ιράν) μπορούμε να μαντέψουμε από τώρα καταγγελίες για νοθεία και προσπάθεια "απονομιμοποίησης" μιας ενδεχόμενης νέας κυβερνησης Τσάβεζ.
Υπάρχουν πάντως και δημοσκοπήσεις που θέλουν τον αντίπαλό του να προηγείται.
Να πούμε ότι το σχέδιο που ακολουθεί ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες περιλαμβάνει την "προσηλωση" του σε πολλές από τις φιλοαικές μεταρρυθμίσεις Τσάβεζ όπως και την δήλωση ότι είναι θαυμαστής του Λούλα ντα Σίλβα  της Βραζιλίας. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι παρά προσωρινής διαρκειας τρυκ με γνωστό στόχο.
Ο 40χρονος Καπρίλες αποτελεί την ελπίδα της Δύσης ενώ ακολουθεί τον "Αμερικάνικο τρόπο" στην εκλογική του καμπάνια, παίζοντας μπάσκετ, μοιράζοντας χαμόγελα και κόβοντας κορδέλλες εγκαινίων.
Το ΚΚΒ (PCV) στηρίζει "κριτικά" όπως λέει τον Πρόεδρο Τσάβεζ και έχει στόχο να κάνει την καλύτερή του εκλογική εμφάνιση των τελευταίων χρόνων ξεπερνώντας τις 350000 ψήφους (2,9%) του 2006.
Η σχέση του ΚΚΒ με το κόμμα του Τσάβεζ(PSUV) μπήκε σε κρίση το 2008 όταν οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να ενωθουν με το PSUV σε ένα ενιαίο σοσιαλιστικό κόμμα.
Πάντως το ΚΚΒ καλεί το λαό να πετύχει "εκωφαντική νίκη" επί των αντιπάλων του.
Σε ανακοίνωσή του, όπως τη διαβάσαμε στο Ριζοσπάστη λέει:
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, και δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για να το επιτύχουμε σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο...η ευκαιρία δεν άλλη από μία εκκωφαντική νίκη. Σε άλλη περίπτωση μία "πύρρειος νίκη", δηλαδή μια οριακή νίκη, θα σημάνει τη νίκη των ρεφορμιστικών δυνάμεων εντός της "Μπολιβαριανής διαδικασίας" που ήδη επηρεάζουν βαθύτατα την εξέλιξη και το αποτύπωμα της διαδικασίας και θα συνεχίζουν να προβάλλουν εμπόδια και να υπονομεύουν εκ των έσω το ίδιο το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Προέδρου Τσάβες, που ήδη έχει αποδώσει καρπούς σε πολλούς τομείς».
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, στη Βενεζουέλα μπορεί κανείς να ψηφίζει τα κόμματα που θέλει και οι ψήφοι να μπαίνουν στο άθροισμα των συνδυασμών που στηρίζονται από αυτά. Φυσικά το ΚΚΒ καλεί το λαό να το υπερψηφίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου