Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις κόντρα στην αστυνομική βία


Ενας 18χρονος νεκρός στο Σάο Πάολο

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο για κοινωνικά δικαιώματα
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για ενδέκατη μέρα οι διαδηλώσεις σε δεκάδες μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Βραζιλίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι, με μεγάλη την παρουσία των νέων, διαδηλώνουν ενάντια στην αστυνομική βία και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους. Η αφορμή των διαδηλώσεων δόθηκε στο Σάο Πάολο και το Ρίο Ντε Τζανέιρο με την αντίδραση στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ομως τα αιτήματα των διαδηλωτών συμπεριλαμβάνουν και τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την Υγεία και την Παιδεία... Καταγγέλλεται επίσης η προκλητική δαπάνη δημόσιου χρήματος ενόψει των μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (Μουντιάλ το 2014 και Ολυμπιακοί Αγώνες το 2016) που έχει αναλάβει η χώρα, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει.

Οι πρωτοφανείς για τις τελευταίες δεκαετίες στη Βραζιλία διαδηλώσεις εκφράζουν τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή αφού η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπήρξε με τις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβερνήσεις του Κόμματος Εργατών, του Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και της Ντίλμα Ρουσέφ σήμερα, έφερε κέρδη για το κεφάλαιο -ντόπιο και ξένο- και τεράστια προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα.

Η μεγάλη διαδήλωση, που έγινε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δέχτηκε τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας, κυρίως με «κανόνια» νερού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 62 τραυματίες διαδηλωτές. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν στο Σάο Πάολο (όπου αναφέρεται ένας 18χρονος νεκρός, όταν αυτοκίνητο κινήθηκε κατά διαδηλωτών), το Πόρτο Αλέγκρε και σε όλες τις επαρχίες.

Στην Μπελέμ ντο Πάρα της Αμαζονίας μια Βραζιλιάνα 54 ετών οδοκαθαρίστρια εν'μέσω διαδήλωσης έχασε τη ζωή της από ανακοπή καρδιάς μετά από ρίψη δακρυγόνων. Σε κάποιες πόλεις οι τοπικές αρχές πήραν πίσω το μέτρο της αύξησης κατά τα 10% των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που χαιρετίστηκε από τους διαδηλωτές, ωστόσο μόνο αυτό δε λύνει τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην προσπάθεια που γίνεται από κάποιες δυνάμεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το σύνθημα «Εξω τα κόμματα» και σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να πολιτικοποιηθεί και να έχει κατεύθυνση τη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, και δεν αρκεί η αγανάκτηση αλλά να μπει στο στόχαστρο το εκμεταλλευτικό σύστημα, για ριζικές κοινωνικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Στις διαδηλώσεις επίσης δε λείπουν οι προβοκάτορες αλλά και η παρέμβαση -όπως καταγγέλλουν λαϊκές οργανώσεις- αντιδραστικών δυνάμεων προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Λόγω των μαζικών αντιδράσεων η πρόεδρος της χώρας Ντ. Ρουσέφ συγκάλεσε χτες το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας) έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι για την επόμενη βδομάδα στην Ιαπωνία. Οπως σημείωσε υπουργός μετά το συμβούλιο υπάρχει έντονη ανησυχία γιατί σήμερα επισκέπτεται το Ριο ντε Τζανέιρο ο Πάπας Φραγκίσκος. Πάντως ήδη από προχτές είχε παρθεί απόφαση να βγουν στους δρόμους δυνάμεις και του στρατού για την ασφάλεια καθώς συνεχίζονται οι αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που αποτελεί πρόβα για το Μουντιάλ.

(από το Ριζοσπάστη)

«Το μήνυμα της Βραζιλίας»

«Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».

*
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον πρόεδρο και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας και κυρίως να μας δώσουν την εμπειρία τους για το πώς κατάφεραν πριν δέκα χρόνια να παραλάβουν μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης, που είχε οδηγηθεί από την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και να την οδηγήσουν σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές».

*
Αυτά είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας το Δεκέμβρη του 2012, όταν είχε επισκεφτεί τη Βραζιλία.

Οι Βραζιλιάνοι, που κατά εκατομμύρια βγαίνουν στους δρόμους τις τελευταίες μέρες, πουδιαδηλώνουν ενάντια στη δεκαετή «κεντροαριστερή» διαχείριση του καπιταλισμού,

- και διαδηλώνουν επειδή προφανώς ούτε «κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση» βλέπουν, ούτε «αναδιανομή του πλούτου» βλέπουν, ούτε «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας» βλέπουν -

μάλλον δεν έχουν την ίδια γνώμη για το μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ- ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου