Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Απεργία Δημοσιογράφων: Αποφάσισαν συνέχιση με σπάσιμο της απεργίας (VIDEO)


902.gr


Απόφαση για συνέχιση της απεργίας, αλλά τέτοια που ανοίγει το δρόμο για το σπάσιμό της πήραν σήμερα τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και το διασωματειακό των οργανώσεων του Τύπου. Στις σχετικές ανακοινώσεις τους αναφέρονται με μισόλογα στη συνέχιση της απεργίας. Το ΠΑΜΕ κατέθεσε καθαρή πρόταση για συνέχιση της απεργίας και μέτρα για την περιφρούρησή της.

Την έγκρισή τους να σπάσει στην πράξη η απεργία των δημοσιογράφων έδωσαν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τόσο στη συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ όσο και στη συνεδρίαση του διασωματειακού των οργανώσεων του Τύπου. Παρά την επίμονη προσπάθεια των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να οργανωθεί καλά η απεργία και να περιφρουρηθεί, αυτό που με πλάγιο τρόπο είχε επιδιωχθεί όλες τις προηγούμενες μέρες, χτες εκφράστηκε ανοιχτά.


Στη συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ η Δήμητρα Κουντή, μία από τους συμβούλους της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ευθέως για το σταμάτημα της απεργίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία για νέα απόφαση για τη συνέχεια της απεργίας. Μπροστά στο καταφανές ξεπούλημα η διοίκηση αποφάσισε γενικά ότι η απεργία συνεχίζεται με βάση την προηγούμενη απόφασή της, αλλά δεν πήρε κανένα μέτρο για να εφαρμοστεί η απόφαση εκεί ακριβώς που παραβιάζεται, δηλαδή στα ίδια τα «μαγαζιά».

Πριν ακόμα συνεδριάσει το διασωματειακό που θα έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις, δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ βρίσκονταν ήδη στα γραφεία των εφημερίδων και ετοίμαζαν τις εκδόσεις της Δευτέρας, ενώ στα κανάλια έβγαιναν στον αέρα καθαρά απεργοσπαστικά δελτία, τα οποία υποκριτικά στη συνέχεια κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ που είχε δώσει την έγκρισή της.

Το διασωματειακό που συνεδρίασε στη συνέχεια στο χώρο της ΕΡΤ απλά νομιμοποίησε την κατάσταση που είχε ήδη διαμορφωθεί.
Με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι δίνεται η άδεια στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μεταδίδουν δελτία, αρκεί να κάνουν αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ. Με αυτό σαν φερετζέ τα κανάλια έστησαν πλήρη δελτία.

Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι χαρακτηριστικό τι δήλωσε ανάμεσα σε άλλα στον τηλεοπτικό «902» ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο διασωματειακό, Στράτος Κουτσοβίλης:
«Επιχειρείται ένας συμβιβασμός, ανάμεσα στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και τις δυνάμεις που "φωνασκούν" για την απεργία, μπροστά στον φόβο των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Επιχειρείται επιφανειακά να διατηρηθεί μια "επαναστατική" εντός πολλών εισαγωγικών, γραμμή σύγκρουσης, από την άλλη να εξυπηρετηθούν τα εκδοτικά συμφέροντα» (η πλήρης συνέντευξη στο ενσωματωμένο βίντεο).

Με την απόφασή του το διασωματειακό επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες του για το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα μέτρο για την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται από την απεργία 10 εφημερίδες που κατά τη γνώμη του στήριξαν την απεργία. Με αλφαβητική σειρά αναφέρει τις εφημερίδες: Αυγή, Δρόμος της Αριστεράς, Ελευθεροτυπία, Ελλάδα Αύριο, Εποχή, Εφημερίδα των Συντακτών, Κέρδος, Ναυτεμπορική, Πριν, Ριζοσπάστης.
Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας το γεγονός ότι ήδη η «Αυγή» ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα την έτοιμη απο τις μέρες της απεργίας 48σέλιδη Κυριακάτικη έκδοσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου